Umět udělat domácí těstoviny je opravdu velmi dobrá věc, pokud opravdu chcete vědět, co jíte. Navíc si tak můžete vytvořit těstoviny přesně podle své chuti z kvalitních surovin. Stejně tak se hodí umět vyrobit těstoviny v případě, že vám zrovna doma dojdou a do obchodu to máte daleko.
Co potřebujete mít doma na domácí těstoviny?
Na domácí těstoviny budete rozhodně potřebovat tyto suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 vejce
- 200 g hladké pšeničné mouky
- Vodu
- Lžičku soli
V případě, že nemáte doma ani trochu olivového oleje, tak můžete klidně použít i klasický olej, který doma běžně používáte.
Jak vyrobit domácí těstoviny?
Velice důležitou věcí při výrobě domácích těstovin je solit je jen v případě okamžité spotřeby. Pokud si budete vyrábět těstoviny do zásoby, tak je určitě nesolte a nechte to až při jejich přípravě. Pokud těstoviny během přípravy do zásoby nasolíte, tak vám při uskladnění zvlhnou.
Na domácí těstoviny si prosejte mouku a připravte si na vále bochánek s důlkem, kam rozklepnete vajíčka. Při přípravě by měla mít vajíčka pokojovou teplotu.
Dále přidáte olej a případně i sůl. Těsto vypracujte a udělejte z něj pořádně propracovaný bochánek, který zabalíte do potravinové fólie.
Těsto nechte asi hodinu odpočívat
Po hodině odpočinku si rozdělte těsto na 2 poloviny. Z těsta vyválejte placku na pomoučeném vále. Z vyváleného těsta můžete začít vykrajovat požadovaný tvar těstovin. Vykrájené těstoviny můžete rovnou naházet do vařící vody, ve které je uvaříte k přímé konzumaci.
Pokud se rozhodnete si těstoviny připravit do zásoby, tak je nechte pořádně vyschnout při pokojové teplotě klidně i 24 hodin. Potom je skladujte v uzavíratelné nádobě, kam se nedostane vlhkost.
Usušené těstoviny připravené do zásoby potom můžete kdykoliv připravit v osolené vařící vodě stejně tak, jako doma připravujete kupované těstoviny. Domácí těstoviny se hodí skvěle jako příloha, ale i jako hlavní chod třeba s máslem a mákem.