
Vyčistit plech po pečení lze snadněji, než si myslíte, a v tomto článku najdete praktické rady a triky jak vyčistit plech po pečení tak, aby zmizely i připečené zbytky bez zbytečného drhnutí a bez drahých čističů.
Rychlé způsoby odstranění připálenin
Nejrychlejší metodou je namočit plech do horké vody se lžící jedlé sody a několika kapkami mycího prostředku. Tato směs změkčí zaschlé zbytky a mastnotu po pečení a po působení půjde špína dolů snadněji bez agresivního drhnutí.
Pasta z jedlé sody a vody funguje jako jemné abrazivum a šetrný čistič. Naneste hustou vrstvu na připálená místa, přikryjte fólií a nechte několik hodin nebo přes noc. Po setření pasty zbytky odpadnou a plech bude připravený k běžnému mytí.Pro odolné připečené zbytky zkuste octovou lázeň nebo směs octa a vody v poměru 1:1, krátké povaření na sporáku nebo nalezení místa s párou uvolní zbytky. Po takovém úpravě použijte plastovou škrabku a houbičku, aby se plech nepoškrábal.
Bezpečné čištění různých typů plechů
Hliníkové plechy vyžadují opatrnost, protože kyseliny mohou povrch zmatnit. Krátké máchání v octovém roztoku je v pořádku, ale delší namáčení se nedoporučuje. Ideální je pasta z jedlé sody a vody a jemné drhnutí měkkou houbičkou pro bezpečné vyčištění.
Plechy s nepřilnavým povrchem čistěte velmi jemně a vyhněte se kovovým drhnoucím nástrojům, které povrch poškrábou. Použijte teplou mýdlovou vodu, měkkou houbičku a trochu jedlé sody jen na odolné skvrny, abyste nepoškodili nepřilnavou vrstvu.
Nerezové plechy snesou větší tlak při čištění, takže drátěnka nebo tvrdší strana houbičky jsou v pořádku u odolných připálenin. Pokud chcete povrch vybělit a dodat mu lesk, postačí ocet nebo citron, které také odstraní vodní kámen.
Silikonové podložky a formy většinou vydrží mytí v teplé mýdlové vodě nebo v myčce, pokud to výrobce dovoluje.Tvrdokovné skvrny namočte do jedlé sody a vody, jemně otřete a nechte dobře vyschnout, aby nedošlo ke ztrátě pružnosti materiálu.
Tipy pro odstranění opravdu připálených zbytků
U opravdu zaschlých připálenin pomůže kombinace horké vody, mycího prostředku a jedlé sody. Zalijte plech velmi horkou vodou, přidejte pastu ze sody a nechte působit aspoň hodinu, poté zbytky snadno odškrábnete plastovou nebo silikonovou škrabkou bez poškození povrchu.
Reakce octa a jedlé sody vytváří bubliny, které mechanicky uvolňují špínu z plechu. Nastříkejte ocet na sodovou pastu, nechte pěnit a potom setřete zbytky houbičkou. tuto metodu používejte u ramených a nerezových plechů, u hliníku buďte obezřetní.
Pára dokáže změkčit vrstvy připálenin bez použití chemie, a proto je praktické využít parní čistič nebo držet plech nad párou z konvice opatrně. Vlákna a špína se uvolní a následné čištění je snadnější a šetrnější k povrchu.
Hrubá sůl a citron tvoří přírodní abrazivum a odmašťovač, které pomůže odstranit mastné a lehce připálené skvrny. Posypte plech solí, potřete citronem a nechte chvíli působit, pak otřete houbičkou a opláchněte teplou vodou, povrch bude čistý a bez chemie.
Prevence je klíčová, proto používejte pečicí papír, silikonové podložky nebo lehké vymazání tukem tam, kde je to nutné. Pravidelné rychlé čištění po pečení zabrání tvrdému ulepení a ušetří vám čas i námahu při odstraňování připálenin.


