Rádi si dopřáváte luštěniny, ale trápí vás po jejich konzumaci nadýmání? Máme pro vás řešení. Přečtěte si o tom, jak připravit luštěniny, aby nenadýmaly. Luštěniny můžete vařit nebo nechat naklíčit, aniž by vám způsobovaly problémy s nadýmáním.
Jak uvařit luštěniny
Než dáte naložené luštěniny vařit, vyměňte jim vodu. Jsou v ní uvolněné oligosacharidy, které zvyšují nadýmavost. Je nesmírně důležité dostatečně často měnit vodu.
Čím déle budou luštěniny naložené, tím více oligosacharidů se uvolní. Je ale potřeba měnit vodu každých 8 hodin. Čím déle necháte luštěniny namočené, tím se rychleji se pak uvaří.
Při vaření luštěnin použijte bylinky, jako je saturejka, majoránka či petrželka, anebo i kmín, který pomáhá během trávení úspěšně strávit pokrmy z luštěnin nebo zelí, které jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu.
Aby luštěniny nenadýmaly
Prvním důležitým krokem k tomu, aby se mohly nadýmavé látky z vařeného pokrmu uvolňovat, je vařit luštěniny bez pokličky.
Následně je potřeba luštěniny při vaření kontrolovat a sbírat vznikající pěnu, která se během vaření bude průběžně tvořit na hladině.
Výše popsaný způsob je jednoduchý postup, kterým docílíte toho, abyste si vychutnali vařené luštěniny bez nadýmání. Ale luštěniny nemusíte jen vařit.
Naklíčené luštěniny
Další efektivní způsob, jak si užít luštěniny bez nadýmání, je nechat je vyklíčit. Během klíčení se hojně uvolňují nadýmavé oligosacharidy.
Při klíčení luštěnin je potřeba měnit vodu 2x – 3x denně. Ideální je použít speciální nádobu, která je uzpůsobena ke klíčení.
Co uvařit z luštěnin?
Zbývá otázka, jakým způsobem si luštěniny připravit. Můžete si z nich udělat polévku.
Další možností je luštěninová pomazánka. Jedna z nejpopulárnějších zeleninových pomazánek se jmenuje hummus a připravuje se z cizrny. Dá se ale vyrobit také třeba z fazolí nebo čočky.