Kebab má kořeny v turecké a arabské kuchyni, ale stává se čím dál více populárním po celém světě včetně Česka. Pokud ho milujete a chcete si kebab udělat doma, máme pro vás několik tipů a triků, jak připravit domácí kebab v pohodlí vaší kuchyně. Navíc to jde i bez profesionálního vybavení jen na pánvi či v troubě.
Příprava kebabu
Naprostým základem chutného kebabu je správná volba masa a marinování masa.
Jaké maso na kebab?
Tradiční kebab se vyrábí z jehněčího masa, ale můžete použít i kuřecí nebo hovězí maso, pokud to preferujete.
Vyberte si kvalitní maso, které bude mít minimálně 20 procent tuku, což je základem úspěchu k tomu, aby byl váš kebab šťavnatý a chutný.
Marináda na kebab
Následuje klíčový krok, kterým je marinování masa. Vytvořte si domácí marinádu z olivového oleje, jogurtu, limetkové šťávy, česneku, cibule, chilli papriček a koření, jako je kmín, koriandr, kurkuma, paprika a sůl
Nalijte marinádu na maso a nechte ho odpočinout v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc. Jakmile je maso dobře marinované, můžete přejít k dalšímu kroku.
Jak udělat kebab
Existuje několik způsobů, jak udělat domácí kebab, ale nejoblíbenější je grilování na vertikálním grilu nebo naležato na grilovacím roštu. Můžete použít i pánvičku na grilování nebo si udělat kebab v troubě. Pokud nemáte vertikální gril, budete potřebovat dřevěnou špejli.
Vezměte si dřevěnou špejli, na kterou nejprve napíchněte polovinu cibule jako stabilizační prvek a následně na špejli nasaďte i kusy masa. Maso nasazujte dokola z různých stran, aby vám vznikl známý tvar. Nahoru můžete poté dát druhou půlku cibule.
Dřevěnou špejli před použitím namočte do vody, aby se nezapálila během grilování. Grilujte kebab na středně vysoké teplotě, pravidelně otočte, aby se maso grilovalo rovnoměrně.
Hotový kebab
Když je kebab hotový, můžete ho začít klasicky odřezávat po stranách. Servírujte s tradičními přílohami, jako jsou hummus, tzatziki, čerstvé zeleninové saláty, pita, tortilla, bulgur nebo jasmínová rýže, kterou můžete ochutit kari kořením.
Pokud chcete udělat svůj domácí kebab ještě chutnější, můžete ho dochutit ostrou či bylinkovou omáčkou nebo přidat při servírování například nakládané okurky, salát, rajče, zelí, feta sýr, černé olivy nebo pečené papriky.
Domácí kebab je skvělou alternativou k návštěvě fast foodů, který si můžete připravit podle vašich představ a především z čerstvých a kvalitních surovin. Navíc si můžete být jisti, že právě váš domácí kebab neobsahuje žádné přidané konzervanty ani umělé látky..