Jak udělat dobré knedlo, vepřo, zelo krok za krokem

Knedlo vepřo zelo
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Českou klasiku, kterou je knedlo, vepřo, zelo, zná snad úplně každý. Už jste si ho však zkoušeli připravit i sami doma? Pokud ne, přinášíme vám jednoduchý návod, jak na to. Uvidíte, že to není vůbec složité.

Co budete potřebovat?

Jak už název napovídá, základními surovinami jsou knedlík, vepřové maso a zelí. Je čistě na vás, jaký druh vepřového masa si zvolíte. Pokud neholdujete tučnému masu, můžete koupit vepřovou kýtu. Pokud máte naopak rádi mastné, můžete koupit bůček. Ideálním středem je v tomto případě krkovička.

Vybrat si můžete i v případě zelí. Můžete koupit bílé hlávkové zelí, ale také si můžete práci usnadnit a koupit kysané zelí v sáčku či sklenici.

S čím začít?

Nejprve se dejte do přípravy masa. Vepřové maso omyjte, nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a okmínujte. Maso potom dejte do pekáčku a podlijte vodou. Dáváme do trouby na přibližně 200 stupňů.

Pravidelně kontrolujte, zda je v pekáčku dostatek vody a případně vodu přidejte. Je vhodné maso otáčet po přibližně čtvrthodině. Maso se bude péct minimálně hodinu, můžete ho tam však nechat i o něco déle.

U knedlíku máte také na výběr ze dvou možností. Buďto můžete knedlík koupit a tím si ušetřit spoustu práce, anebo se můžete pustit do přípravy knedlíku domácího. Uvidíte, že knedlo, vepřo, zelo s domácím knedlíkem je naprosto něco jiného.

Příprava zelí

Pokud nemáte kysané zelí ze sklenice, ale koupili jste klasické bílé hlávkové zelí, nejprve budete muset zelí nakrájet. To vám zabere poměrně dlouhou dobu. Nakrájené zelí poté vložte do hrnce, zalijte vodou, osolte a přidejte kmín.

Pokud chcete ušetřit čas, můžete využít také tlakový hrnec. V klasickém hrnci vařte zelí přibližně 30 minut, dokud nezměkne. Bokem v rendlíku si rozpusťte ztužený tuk a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Tu nechte lehce osmahnout a pomocí mouky udělejte zásmažku. Tu pak přimíchejte do zelí.

Zelí dochutíte podle chuti trochou mletého cukru a octa. Pokud máte zelí příliš řídké, můžete přidat také najemno nastrouhanou bramboru, která zelí zahustí. Nyní je zelí hotové, můžete servírovat na talíř, přidat pečené maso a knedlík a knedlo, vepřo, zelo je hotové.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz