Stáhnout kapra z kůže může být pro někoho velký problém. Chce to mít za sebou několik naporcovaných ryb, aby člověk uměl stáhnout kůži z kapra zcela bez pomoci. Pokud budete letos zpracovávat vašeho prvního kapra, tak se podívejte na tento jednoduchý návod, pomocí kterého se to povede i vám bez větší ztráty na mase.
Kůži z kapra stáhnete i bez speciálního vybavení
Pokud nemáte profesionální vybavení, tak vám postačí jen hadr a alespoň trochu ostrý nůž. Nejprve se kapr musí vykuchat, musí se oddělit hlava a teprve potom ho můžete stáhnout z kůže.
Je lepší rybu zbavovat kůže v celku, ještě před tím, než ji rozporcujete na kousky, které budete smažit. Při manipulaci s kaprem a nožem si dávejte velký pozor, protože kůže kapra je velice slizká, a tak může dojít k vyklouznutí a poranění nožem.
Jak stáhnout kůži z kapra?
Začínejte stahování u ocasu. Ocas oddělíte pomocí nože a potom naříznete rybu těsně pod kůží okolo celého ocasu. Naříznout ji musíte minimálně dva centimetry. Ideálně tak, aby se vám tam vlezlo alespoň pár prstů.
Prsty budete postupně sunout mezi masem a kůží, a tím budete kůži od masa pěkně oddělovat. V druhé ruce můžete mít hadřík nebo kuchyňskou utěrku, kterou budete kapra přidržovat. Díky hadříku vám nebude ryba tolik klouzat.
Postupujte pomalu a opatrně
Kůže kapra je velice pevná, ale i tak může dojít k jejímu roztržení nebo proříznutí, proto při stahování kapra z kůže postupujte pomalu a opatrně, aby kůže zůstala v celku.
Celou dobu kontrolujte, jestli i s kůží netrháte maso ryby. Pokud by se tak stalo, tak ji opatrně odřízněte pomocí nože a snažte se kůži pomalu stahovat dále.
V případě, že se vám nedaří odříznout ploutve pomocí nože, tak můžete klidně použít například i zahradnické nůžky.