Natočit pivo by měl umět každý, kdo si chce pořídit výčepní zařízení, ze kterého si bude připravovat své vlastní točené pivo v pohodlí domova. Pokud se chcete před kamarády vytáhnout, vyzkoušejte si předem, jak pivo správně do sklenice natočit, ať si později neuříznete ostudu.
Pojďte se podívat na pár základních pravidel a triků, které byste měli při točení piva dodržovat a používat.
Natočit pivo správně je docela věda
Kdo si to nevyzkouší, tak možná neuvěří. Točení piva není vůbec nic lehkého. Pokud ho natočíte zcela špatně, tak se může stát, že budete mít ve sklenici pivo, které bude úplně bez pěny. Takové pivo se rozhodně nedá považovat za dobře natočené a věřte tomu, že z něj nebudete mít ani žádnou radost.
Správně natočené pivo by mělo mít krásně hustou a bílou pěnu zhruba od ¾ sklenice a ideálně až přes její vrchní okraj. Vždy záleží, jakým způsobem pivo točíte. Někdo točí pivo najednou, kdy má pěnu jen u horního okraje sklenice. Jiní zase natočí pivo do ¾ sklenice a od této míry poté pěnu až k vrcholu.
V hospodách a restauracích se můžete setkat i s označením šnyt. Jedná se o kompromis mezi malým a velkým pivem, kdy se natočí kousek piva do sklenice a zbytek tvoří jen pěna.
Jak nachystat sklenici, aby pivo kroužkovalo?
Ke správně natočenému pivu pomůže i dobře nachystaná sklenice. Pokud chcete mít pivo jako z profesionální restaurace, měla by být sklenice řádně čistá a podchlazená zhruba na 5°C, které máte doma v lednici.
Zásadním trikem je to, že by sklenice měla být před točením piva mokrá. Pokud si ji tedy budete v lednici chladit na 5°C, tak úplně ideálně tak, aby byla plná vody. Namočení až po vytažení z lednice by už sklenici zbytečně ohřívalo.
Čistá a správně připravená sklenice na pivo se pozná podle kroužků, které bude pivo na sklenici zanechávat po jeho vypití. Správně natočit pivo může být nakonec jednoduché, jen musíte dodržovat určitá pravidla.