
Cibule je při vaření nenahraditelným společníkem, avšak když vám začnou z ničeho nic slzet oči, stává se z krájení cibule doslova noční můra. Řada lidí totiž krájí cibuli špatně. Jak tedy najít správnou techniku krájení cibule?
Proč cibule způsobuje slzení
Cibule obsahuje látky, které se při krájení uvolňují do vzduchu. Když se buňky cibule poškodí, aktivují se enzymy, které produkují kyselinu sírovou, což zapříčiní slzy ve vašich očích. Jakmile totiž začnete krájet, obranný mechanismus těla se pomocí slz ozve a bude se snažit ochránit vaše oči.
Existují různé důvody, proč se lidé setkávají se silnějším slzením. Třeba čerstvost cibule, kdy starší cibule mohou obsahovat méně agresivní látky. Také různé odrůdy mohou mít odlišný obsah těchto látek.
Další faktor, který ovlivňuje slzení, je způsob krájení. Jestliže se cibule krájí příliš pomalu nebo se na ní vyvíjí příliš velký tlak, zvyšuje se počet uvolnění dráždivých látek ve vzduchu. Urychlení procesu krájení s použitím správné techniky může tedy značně snížit míru vašich slz.
Jak správně krájet cibuli
Prvním krokem ke správnému krájení cibule je výběr kvalitního náčiní. Použití ostrého nože je klíčové. Ostrý nůž způsobí menší poškození buněk cibule, což znamená také to, že se uvolní méně dráždivých látek. Investice do kvalitního nože se rozhodně vyplatí nejen při krájení cibule, ale i v kuchyni jako celku.
Dalším velmi účinným tipem ochlazení cibule. Pokud cibuli před krájením uchováte po nějakou dobu v chladničce nebo použijete malou ledovou lázeň, pomůže vám to zmírnit slzení. Chlad způsobuje, že enzymy cibule jsou méně aktivní, a tím se dojde k menšímu uvolňování dráždící látky.
Technika řezu je také důležitá. Když si nakrájíte cibuli na polovinu a poté budete řezat podélně, pomůže vám to poničit menší počet buněk. Pohybujte nožem rychle a přesně.
Další triky, jak se vyvarovat slzám
Výrazně pomáhá házet nakrájené kousky cibule do misky s vodou.
Pokud máte citlivější oči a i přes techniku správného krájení vás pořád oči dost slzí, použijte ochranné brýle. I když to může znít poněkud vtipně, ochranné brýle vytvoří překážku mezi cibulí a vašimi očima a výrazně tak omezí jejich dráždění.
I dýchání ústy a snaha se vyhnout vdechování výparů z cibule nosem může pomoci. Umožní to vyfiltrovat nepříjemně vonící látky, které vyvolávají slzení.
Je dobré mít k dispozici také vodu na ruce. Tím zabráníte přenesení dráždivých látek z rukou do očí. Také lze s nůžkami krájet cibuli do misky s vodou.