Jak správně krájet cibuli. Řada lidí ji krájí špatně

krajeni cibule
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý - 27. 4. 2025

Cibule je při vaření nenahraditelným společníkem, avšak když vám začnou z ničeho nic slzet oči, stává se z krájení cibule doslova noční můra. Řada lidí totiž krájí cibuli špatně. Jak tedy najít správnou techniku krájení cibule?

Proč cibule způsobuje slzení

Cibule obsahuje látky, které se ⁤při krájení ⁣uvolňují do vzduchu. Když se buňky cibule poškodí, aktivují se enzymy, které⁣ produkují kyselinu sírovou, což zapříčiní slzy ve vašich očích. ⁢Jakmile totiž ‍začnete​ krájet, obranný mechanismus ‍těla se pomocí slz ozve a bude se snažit ochránit vaše oči.

Existují různé důvody,⁢ proč se lidé setkávají se silnějším slzením. Třeba čerstvost ‍cibule, kdy starší ⁣cibule mohou obsahovat méně agresivní látky.⁣ Také různé odrůdy mohou ⁢mít odlišný ​obsah těchto látek.

Další faktor, který ovlivňuje slzení,​ je způsob krájení. Jestliže se cibule krájí příliš pomalu nebo se na ní ​vyvíjí příliš velký tlak, zvyšuje se počet uvolnění dráždivých látek ve vzduchu.​ Urychlení​ procesu krájení s použitím správné techniky může tedy značně snížit míru vašich slz.

Jak správně krájet cibuli

Prvním ⁢krokem ke správnému krájení cibule je výběr ⁢kvalitního náčiní. Použití ostrého nože je klíčové. Ostrý nůž způsobí menší poškození buněk cibule, což znamená také to, že se⁤ uvolní ⁣méně dráždivých látek. Investice do kvalitního nože se rozhodně vyplatí nejen při krájení cibule, ale i v kuchyni jako celku.

Dalším velmi účinným tipem ochlazení cibule.‌ Pokud cibuli před krájením uchováte po nějakou dobu v chladničce nebo použijete malou ledovou lázeň, pomůže vám to zmírnit slzení. Chlad způsobuje, že ⁤enzymy cibule ⁢jsou méně ⁣aktivní, a tím se dojde k menšímu uvolňování ‌dráždící látky.

Technika řezu je také důležitá. Když si nakrájíte cibuli na polovinu a poté budete řezat podélně, pomůže vám to poničit menší počet buněk. Pohybujte nožem rychle a přesně.

Další triky, ⁣jak se vyvarovat slzám

Výrazně pomáhá házet nakrájené kousky cibule do misky s vodou.

Pokud máte citlivější oči a i přes techniku správného krájení vás pořád oči dost slzí, použijte ochranné brýle. I když to může znít poněkud vtipně, ochranné brýle vytvoří‍ překážku mezi cibulí⁢ a⁤ vašimi očima a výrazně tak omezí jejich dráždění.

I dýchání ústy a snaha se vyhnout vdechování výparů​ z cibule nosem může pomoci. Umožní to vyfiltrovat nepříjemně vonící ​látky, které vyvolávají ‍slzení.

Je⁤ dobré mít k dispozici také vodu na ruce. Tím zabráníte přenesení dráždivých látek z rukou do očí. Také lze s ‌nůžkami krájet cibuli do⁤ misky s vodou.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz