Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby dlouho vydržely. Na lednici zapomeňte

skladovani ovoce a zeleniny
Zdroj: Pixabay
Autor: Magdaléna Poláčková

Nechcete chodit často na nákupy, ale zásoby potravin se vám vždy zkazí? I čerstvé ovoce a zelenina vyžadují zvláštní péči. Stačí si osvojit pár jednoduchých triků, jak se o ně starat a je po plýtvání. Na lednici však ve výrazné většině případů zapomeňte.

Jak skladovat ovoce a zeleninu

Ačkoliv se ovoce a zelenina až na pár výjimek uchovávají stejně, je třeba je skladovat zvlášť.

Ovoce a zelenina totiž pohromadě dozrávají rychleji, a tak se Vám může stát, že budete muset zpracovat potraviny na týden za poloviční čas.

Před uskladněním neoplachujte

Ačkoliv se vám to může zdát nehygienické, je lepší potraviny oplachovat až těsně před použitím.

Ovoce a zelenina totiž disponují přirozenou ochranou proti plísni. Pokud je opláchnete, rychleji se pak zkazí.

Skladovat ovoce a zeleninu v lednici?

Také jste zmatení ohledně rad, co skladovat a co naopak neskladovat v lednici? Tak si to spolu ujasníme.

Lednice sice dokáže zpomalit zrání čerstvých potravin, ale zároveň utlumí jejich vůni i chuť.

Rozhodně do ní nepatří rajčata (zastaví se proces dozrávání), citrusy, banány, brambory, zázvor a tropické ovoce – například mango.

Zvláštní péči pak vyžaduje listová zelenina – špenát, saláty nebo třeba také natě. Zabalte je před uložením do lednice do mokré utěrky. Díky tomu vám nebude zelenina tak rychle osychat.

Plastové sáčky a čerstvé ovoce a zelenina

Plast je všeobecně škodlivý pro vše živé – včetně vašich čerstvých potravin. Pokud potraviny skladujete v plastových obalech, rychleji se vám zkazí.

Plast je neprodyšný, takže se vám v něm čerstvé potraviny zapaří a zvyšuje se tak riziko výskytu plísně.

Někdy je lepší to vyhodit

Cosi se vám na této větě nezdá? Proč vás nabádám k vyhazování potravin?

Jakmile skladujete větší množství čerstvých potravin po několik dní, plísni se nevyhnete. Je potřeba denně kontrolovat, zda někde raší plíseň a takové kusy okamžitě vyhazovat.

Vyhozením pár kusů můžete zachránit ostatní potraviny.

Dodržováním těchto jednoduchých rad ušetříte nejen mnoho peněz, ale i času – dobře uskladněné potraviny vám nebudou předčasně dozrávat a vy nebudete muset trávit zbytečně mnoho času v kuchyni ve snaze alespoň něco zachránit.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz