Jestliže si chcete udržet čerstvý koláč co nejdéle, tak mu musíte vytvořit vhodné prostředí pro skladování, a to ihned po upečení. Koláč by měl být co nejdéle vláčný, ale pokud ho necháte jen tak na stole, tak vám během pár hodin okorá a začne ztrácet svou vlhkost i vláčnost.
Jak skladovat koláč?
Udržet čerstvý koláč můžete díky fólii, kterou koláč kompletně překryjete. Pod fólií totiž koláč nebude mít možnost ztrácet svoji vlhkost a o to déle zůstane vlastně vláčný.
Při zakrývání koláče fólií je opravdu nejlepší mít doma koupenou potravinářskou fólii, kde máte jistotou, že v ní není nic škodlivého. Koupíte ji za pár korun v každém supermarketu.
Potravinová fólie bývá ve většině případech smršťovací, takže se dá na koláč nebo jinou buchtu jednoduše nasadit a natažením připevnit k okraji podnosu nebo talíře.
Důležité je koláč nebo buchtu zakrývat fólií až v momentě, kdy má pokojovou teplotu.
Čerstvý koláč pomůže udržet i sklep
Jak již bylo popsáno s fólií, tak je důležité koláč nebo jinou buchtu udržet co nejdéle vláčnou. S tím vám pomůže i sklep. Díky tomu, že většina sklepů má nadprůměrnou vlhkost vzduchu, tak vám může skladování ve sklepě pomoci.
Ve sklepě však může být někdy až příliš velké vlhko a mohlo by dojít až skoro k rozmočení pokrmu. Proto je potřeba váš výtvor hlídat.
Jaké jsou další možnosti?
Pokud chcete koláč nebo jinou dobrotu podobného stylu servírovat na stůl, kde víte, že tam bude ležet třeba několik hodin, tak si můžete pomoci poklopem.
Můžete si pořídit skleněný průhledný poklop, aby každý viděl, co pod ním je. Díky zakrytí skleněným poklopem na pevné podložce dosáhnete podobného efektu, jako je přikrytí potravinářskou fólií.
I tak je ale potřeba koláče dávat vždy mimo přímé slunce, protože díky slunci by potom pod poklopem mohlo dojít k jejich okorání.