Popíjíte doma rádi lahodný vaječný likér? Chcete se před návštěvou vytáhnout? Není nic jednoduššího, než si připravit vaječný likér doma v kuchyni. Pokud máte domácí vajíčka, tak máte velkou výhodu!
Co všechno potřebuji na lahodný vaječný likér?
Příprava je sama o sobě velice jednoduchá, a vaječný likér zvládne připravit i začínající kuchař. Pro jeho výrobu naleznete spoustu receptů, a také spoustu způsobů. Pojďme si představit nejjednodušší způsob na přípravu vaječného likéru.
Základní vybavení najdete snad v každé kuchyni. Aby si mohl každý připravit vaječný likér doma, potřebuje větší misku, ruční mixér a odměrku minimálně na 500 ml. Další suroviny, které potřebujete, jsou vajíčka, kondenzované slazené mléko, vanilkový cukr, rum nebo ovocnou pálenku. Při přípravě si snadno dokážete dopočítat budoucí obsah alkoholu připravovaného likéru, podle hodnoty alkoholu, který budete do likéru přidávat.
Jak tedy postupovat?
Pro lahodný vaječný likér si připravte 5 žloutků, postupů jak oddělit bílek od žloutku určitě najdete několik. Jednoduchý způsob je přelévání ve skořápkách vejce. Přelévat budete tak dlouho, dokud nezůstane v jedné ze skořápek jen žloutek. Nachystaných 5 žloutků si dejte do připravené misky, kam potom přidáte sáček vanilkového cukru. Připravíte si ruční mixér, a žloutky s vanilkovým cukrem našleháte. Prošlehejte žloutky s přidaným vanilkovým cukrem opravdu důkladně.
Jen pokud se podaří našlehat žloutky opravdu dobře, výsledkem bude lahodný vaječný likér. Do našlehaných žloutků přidejte cca 250 – 300 ml rumu. Rum můžete zvolit podle chuti. Jestli nechcete přidávat rum, tak lze použít i 250 nebo 300 ml pálenky. Pokud budete přidávat pálenku, tak můžete očekávat více procentní vaječný likér. Poslední surovinou, kterou do likéru budete přidávat je kondenzované slazené mléko. Znovu si vezmete ruční mixér, a celou směs řádně vyšleháte.
Hotový lahodný vaječný likér
V této fázi už máte připravený lahodný vaječný likér v misce. Pro jeho uchovávání v lednici si předem připravte dostatečně velkou sklenici.
Sklenice by měla být řádně vyčištěná, a také suchá. Můžete si koupit přímo na vaječný likér zdobnou karafu, ve které bude likér vypadat velice reprezentativně. Pokud přidáte méně alkoholu, může se stávat, že likér v lednici zatuhne do konzistence pudinku. Jestli tedy plánujete vaječný likér pro návštěvu, tak je dobré likér chvilku před konzumací vytáhnout z lednice. Při celé přípravě vaječného likéru si dávejte pozor na kvalitu vajec. Určitě nepoužívejte prošlá vejce. Při oddělování žloutku od bílku dejte velký pozor na skořápky. Vaječný likér celou dobu uchovávejte v lednici.