Jak poznat čerstvá vejce, než je použijete. Pomůže jednoduchý trik

vejce
Zdroj: Pixabay
Autor: Martin Straka

Vejce, kterých spotřebujeme nejen na Velikonoce velké množství, se používají napřímo i jako ingredience do pečených či jiných pokrmů. V každém případě je ale třeba, aby byla vejce čerstvá. To lze přes skořápku poznat dost obtížně. Naštěstí však existují způsoby, jak poznat čerstvost vajec bez větších problémů.

Jak poznat čerstvá vejce

Vejce obvykle míváte vejce v lednici i několik dní, je ale otázkou, jak stará jsou ve skutečnosti celkově jsou. Vejce, která skladujete již delší dobu, ztrácí po čase na své kvalitě. V obchodě samozřejmě vždy vybírejte vejce s dobrou expirací a kupujte jen ty, které vám dlouho vydrží.

Pokud máte ale doma vejce, která nejsou označená, zkuste triky, který vám jejich čerstvost odhalí. Koneckonců, snůška těchto vajec může být přece jen časově trochu různá.

Zapáchá vejce?

Vejce, které se chystáte připravit ke konzumaci zprvu rozklepněte a očichejte.

Pokud vejce nezapáchá, dá se použít bez problémů k vaření. Aby byl váš průzkum vajec o něco detailnější, můžete si zprvu vejce důkladně prohlédnout.

V případě, že je vejce prasklé či naprasklé, hodit se vám nebude nejspíš ani na malování. Takové vejce je potřeba rychle zkonzumovat, samozřejmě pouze pokud nebude zapáchat.

Vejce obecně skladujte vždy při stálé teplotě tak, aby nedošlo k poškození celistvosti skořápky.

Barva žloutku

Také podle barvy a uložení žloutku poznáte, zdali se jedná o starší vejce. Pokud je žloutek narůžovělý, namodralý nebo dokonce už přímo zelený, nezbyde vám nic jiného než ho vyhodit. Žloutek, který plave bezprostředně blízko skořápky také o čerstvosti vejce nevypovídá příliš dobrého.

Také vejce s bílkem, který je při rozklepnutí vejce vyloženě tekutý a nedrží tvar, raději ihned zlikvidujte. Zdravé vejce obsahuje vždy čirý bílek, který drží žloutek pohromadě a vždy plave uprostřed.

Trik s vodou

Nakonec je na místě zmínit asi nejoblíbenější metodu rozpoznávání čerstvosti vajec. Jde o jednoduchý trik s vodou.

Vejce, které není označeno expirací, vhoďte opatrně do vody se solí. Pokud vyplave na povrch, vejce je staré. Půjde-li vejce ke dnu, jedná se o vejce, které je čerstvé.

Zdroj informací: Slepičář, autorský článek

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz