
staré brambory mnohdy končí na smetišti,ačkoliv by mohly být skvělou součástí vaší kuchyně. S trochou kreativity a jednoduchou přípravou je můžete oživit a vrátit jim chuť jako čerstvým bramborám. V tomto článku si ukážeme,jak na to s pomocí soli a několika osvědčených metod.
Vyčištění a příprava brambor
Než začnete brambory připravovat, důležité je je očistit. Staré brambory mohou mít na povrchu nečistoty a případné klíčky. Stačí je důkladně umýt pod tekoucí vodou a odstranit všechny nečistoty. Pokud najdete klíčky, stačí je odříznout. Takto je připravíte na další zpracování.
Brambory je dobré před vařením několik hodin namočit do osolené vody. Poměrně silný solný roztok pomůže vylepšit jejich chuť a texturu. Zatímco brambory nasávají sůl, dezinfikují se a ztrácí hořkost, která se na nich mohla usadit. Ideální je nechat je namočené minimálně dvě hodiny.
Po namočení bude následovat vaření. Dejme tomu, že si chcete udělat bramborovou kaši nebo pečené brambory. Při vaření v osolené vodě se ujistěte, že jsou brambory dostatečně ponořené, aby se uvařily rovnoměrně. Nic nezabere víc než hodina, než budou měkké a chutné.Jakmile jsou brambory uvařené, přichází na řadu jejich další úprava. Novodobé trendy často doporučují brambory opékat. To nejen zvýší jejich chuť, ale také texturu. Opečené brambory budou chutnat jako čerstvé, a to i z těch starších.
Opečené brambory s bylinkami
Opečení brambor je skvělý způsob,jak oživit jejich chuť. Po uvaření je nakrájejte na větší kusy a položte je na plech.Nepřehánějte to s olejem, stačí přidat trošku na pokapání. Osolte vhodným množstvím a posypte oblíbenými bylinkami.
Sůl a bylinky, jako je rozmarýn nebo tymián, nádherně zvýrazní přírodní chuť brambor. Nechte je v troubě péct do zlatova. Během pečení je můžete několikrát otočit, aby byly do všech stran křupavé.Tento postup zajistí, že se chutě krásně spojí.
Další možností je přidat k opečeným bramborům česnek. Česnek dodá pokrmu nový rozměr chutě. Stačí přidat pár stroužků nakrájených na plátky těsně před koncem pečení, aby se krásně propekl, ale nespálil.
Protože brambory jsou univerzálním základem, můžete k nim podávat různé omáčky. Například domácí aioli nebo jogurtovou omáčku s bylinkami poskytnou dokonalé doplnění. Opečené brambory tak získají nový rozměr, který si každý zamiluje.
Příprava bramborového salátu
Bramborový salát je další skvělý způsob, jak oživit staré brambory. Po uvaření a vychladnutí brambory nakrájejte na kostičky. K nim přidejte další ingredience jako je cibule, okurky nebo natě. Sůl jim opět vylepší chuť.
Pro lepší výsledný efekt je dobré připravit si oblíbený dresink. Vajíčkový nebo jogurtový dresink s bylinkami jsou výborné volby. Poté dresink smíchejte s bramborami a nechte chvíli odležet. Při odležení se chutě hezky spojí a salát dosáhne dokonalosti.
Bramborový salát můžete podávat jak studený, tak i teplý. Pokud ho preferujete teplý, lehce ho prohřejte na pánvi. Opět s minimem oleje a trochou soli,aby byla chuť výraznější. Akorát pozor, abyste salát nepřehrěli.
Tato varianta bramborového salátu je ideální jako příloha k různým pokrmům. Skvěle se hodí například k grilovanému masu nebo zelenině. Staré brambory tak dostanou nový život a stanou se hvězdou vašeho stolu.