Ohřát řízek si nějakým způsobem zvládne asi každý z nás, většinou však můžeme na chuť čerstvě usmaženého řízku zapomenout. Jak tedy ohřát smažený řízek tak, aby neztratil svou křupavost? To je to zásadní umění, které odlišuje, zda budeme jíst zvlhlé cosi, co řízek jen zdánlivě připomíná, nebo si pochutnáme na řízku, jak ho máme rádi. I tři dny usmažené řízky se dají totiž ohřát tak, aby byl řízek křupavý a na talíři chutnal jako právě usmažený. Pojďme se společně podívat, jak na to.
Jak ohřát řízky v mikrovlnce
Ohřát řízky v mikrovlnce je nejtěžší formou ohřívání řízků. Pokud byste je ohřívali pod poklopem, tak většinou vlhkost z masa rozmočí strouhanku a řízek bude po ohřátí rozmočený. Strouhanka nebude díky tomu křupavá a řízek už nebude chutnat jako čerstvě usmažený.
Z těchto důvodů musíte ohřívat řízky v mikrovlnce vždy zásadně bez poklopu. Ideálně je ohřívejte na savém podkladu a se správnou přípravou.
Před ohřátím na každý řízek položte kousek másla, které se při ohřívání rozteče a začne na řízku doslova prskat. Díky tomu si z mikrovlnné trouby vytáhnete křupavý ohřátý řízek, jak kdybyste jej zrovna usmažili na pánvi.
Jak ohřát řízky v troubě
Pokud budete chtít ohřát řízek v troubě, tak ideálně na 200 stupňů po dobu cca 10 minut. Na rošt v troubě si dáte alobal, na který po správném vyhřátí trouby položíte řízek. Stejně jako v případě mikrovlnné trouby na každý řízek pak položte kousek másla nebo sádla.
Trouba bude mít větší tendenci řízek vysušovat oproti mikrovlnné troubě. Pokud si chcete z řízku připravit křupavé kousky, tak jednoduše řízek nakrájejte přímo na sousta a vysypte na alobal, kde je budete cca 15 minut ohřívat. Díky rozkrájení totiž dodáte křupavost celému soustu.
Ohřívat řízky můžete i na pánvičce
Jednoduché je také ohřívání na pánvičce, kdy si rozehřejete malou vrstvu oleje a již udělaný řízek pak budete znovu smažit po dobu cca 40 vteřin.
Základ úspěchu není jen v ohřívání, ale také ve správném skladování. Pokud máte rádi řízky křupavé, tak je skladujte tak, aby se strouhanka neměla šanci se rozmočit.