Jablka z obchodu nestačí jen opláchnout vodou. Pro odstranění lesklého nánosu je třeba víc

Jablka z obchodu nestačí jen opláchnout vodou. Pro odstranění lesklého nánosu je třeba víc
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 23. 9. 2025

V obchodě koupená jablka ​často vypadají bezchybně‌ lesklá, ale pouhé opláchnutí ‍vodou nemusí odstranit voskový či chemický nános ⁢na slupce, ani zbytky pesticidů, které mohou⁣ zůstat v ​drobných záhybech a‍ u stopky.

Proč opláchnutí vodou nestačí

Mnoho jablek​ je po⁣ sklizni⁣ ošetřeno‍ potravinářským​ voskem ‍nebo ⁤glazurou pro prodloužení⁣ trvanlivosti a atraktivní ⁣lesk. Tyto vrstvy jsou často hydrofobní a vodou se rozpouštějí jen ⁣částečně, takže zůstávají na povrchu.

Kromě vosku mohou na jablkách přetrvávat‍ rezidua pesticidů, které se⁢ vážou na povrch nebo pronikají do pórovité slupky.Studie ukazují, že prosté‍ opláchnutí nemusí odstranit všechny​ druhy zbytků, ​zvlášť pokud nejsou vodou rozpustné.

Také oblasti kolem⁣ stopky a kalichu jsou náchylné na zachytávání nečistot a mikroorganismů, kde proud ⁢vody nedosáhne efektivně. Mechanické⁢ odstranění ‍a vhodné roztoky dokážou tyto partie ⁤důkladněji vyčistit.

Jak bezpečně ⁣odstranit lesklý nános

Nejjednodušší a nejbezpečnější metoda je teplá voda a měkký kartáček na ‌ovoce, který odstraní vosk a nečistoty pomocí ‍mechanického tření⁢ bez ⁤používání chemikálií. ⁤Kartáč pracuje i v záhybech u ​stopky, kam ⁢voda sama nepropláchne.

ocet v ředění⁣ s vodou pomáhá odstranit ⁣mikroby a část reziduí, obvyklý poměr je jedna část octa na tři části vody.​ jablka nechte​ v roztoku‌ 10 až‍ 15 minut a⁣ poté důkladně opláchněte, aby nezůstala chuť a vůně⁤ octa.

Roztok jedlé sody ukázal vyšší účinnost proti některým pesticidům, doporučuje se přibližně ⁢1 procentní roztok,⁤ což je asi 2 čajové lžičky jedlé sody na litr⁢ vody. namočte jablka ‍na 10 až 15 minut a pak mechanicky setřete kartáčem a opláchněte.

Vyhněte ‍se mycím prostředkům a běžným saponátům určeným ⁤pro nádobí,⁣ které nejsou‌ určeny ke konzumaci a mohou zůstat v pórech slupky. Pro odstraňování vosku lze použít i ​speciální přípravky na ⁣mytí ovoce,ale volte ⁢certifikované produkty bez škodlivých látek.

Praktické tipy při nákupu a skladování

Při nákupu hledejte méně lesklé plody ⁤nebo bio ⁣jablka pokud chcete minimalizovat vosk a chemii. Lokální farmy někdy vosk nepoužívají nebo používají přírodní vosky, o čemž ⁤vás⁢ rádi informují přímo na stánku.

Jablka omývejte hned po příchodu z⁤ obchodu ⁤a osušte čistou utěrkou nebo papírovým ubrouskem, aby se zabránilo přenosu zbytků ze sáčku nebo košíku na další⁤ potraviny v lednici.Pokud dáváte přednost loupání, dělejte to kvalitním škrabkou a uvědomte si, že slupka ‍obsahuje vlákninu a antioxidanty. U dětí, těhotných a alergiků může být loupání vhodné jako preventivní opatrnost.

Skladujte očištěná jablka v chladnu a suchu, ideálně v chladničce v‍ perforovaném sáčku ​nebo při 2 až 4⁤ stupních Celsia. Správné skladování pomáhá ‍omezit potřebu silnějšího‌ ošetření při dalším použití.

Mějte po ruce malý kartáček na ovoce nebo speciální hubu, ⁣která vám usnadní pravidelné mytí. Pravidelná péče prodlouží ‍trvanlivost‍ jablek a sníží riziko konzumace nepotřebných reziduí.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz