Pokud se chystáte udit a ještě háčky na uzení masa nemáte, tak si je neváhejte vyrobit. Zatímco kvalitní nerezové háčky do udírny stojí opravdu hodně, tak ty doma vyrobené mohou přijít jen na pár korun. Navíc si takové háčky můžete vyrobit podle vlastní představy a v požadovaném rozměru.
Nerezové háčky do udírny
Háčky na uzení masa je vždy vhodné vyrobit z materiálu, který se může dotýkat potravin. Jelikož háček do masa propíchnete přímo skrz maso, tak se opravdu nevyplatí použít jiný materiál, než je nerez.
Nerezový drát můžete koupit v každém železářství. Pokud chcete vyrobit dostatečně pevné háčky, tak je nejlepší použít nerez drát o průměru cca 5 mm.
Pokud máte doma někde nerezové elektrody do svářečky, tak je můžete oklepat a použít čistý nerezový drát, který se nachází uvnitř.
Výroba háčků na uzení
Na výrobu jednoho háčku do udírny si ustřihněte drát o délce okolo 30 centimetrů. Na jednom okraji budete muset vyrobit špičku, aby se háček do masa dal pěkně napíchnout.
Špičku můžete pohodlně vykroužit na stolní brusce, kdy budete držet jeden konec drátu a na druhém pomocí otáčivého pohybu vybrousíte dokonalou špičku.
Na ohýbání háčku do pravidelného tvaru si najděte kousek lešenářské nebo jiné trubky, kde v jednom místě vyvrtáte o milimetr větší dírku, než je průměr drátu. Nejlepší je si tyč přichytnout do svěráku.
Do vyvrtané dírky strčíte prvně jeden a potom druhý konec drátu. Vždy kolem tyče nerezový drát ohnete do požadovaného tvaru. Pokud by se vám nedařilo drát ohnout kolem tyče rukou, tak si můžete pomoci kladívkem.
Maso se musí na háček dobře uchytit
Při napichování masa na háček se snažte háček napíchnout vždy co nejníže tak, aby nad vytvořenou dírou v mase bylo alespoň 5 cm masa. Jinak by se mohlo maso v průběhu uzení z háčku utrhnout.
Stejně tak je velice důležité, aby se šrůtka masa napíchla vždy na užší straně šrůtky. Tím bude šrůtka na háčku daleko stabilnější.