Domácí výroba mochi. Vyzkoušejte si udělat japonské koláčky

mochi kolacky
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá

Mochi jsou tradiční japonské koláčky, které si získaly oblibu po celém světě. Hlavními ingrediencemi jsou mochigome (speciální druh lepkavé rýže) a voda, a přestože se může zdát, že by příprava mochi koláčků mohla být složitá, s trochou trpělivosti a správným postupem si je můžete vychutnat i doma.

Jak udělat mochi?

K výrobě mochi budete potřebovat několik základních ingrediencí a pomůcek. Hlavním předpokladem je, že máte k dispozici mochigome, kterou najdete v asijských obchodech.

Dále budete potřebovat vodu, cukr, kukuřičný škrob a volitelně i potravinářské barvivo či přírodní barviva, jako je zelený čaj matcha pro přípravu zeleného mochi.

K přípravě budete potřebovat parní napařovač nebo jeho alternativu v podobě například cedníku nad hrncem s vroucí vodou. Dále si připravte mísu na míchání, váleček, pečicí papír a plastový obal. Potřebovat budete také prostor na vál, který posypete kukuřičným škrobem, aby se mochi nepřilepilo.

Příprava mochi

V prvním kroku namočte rýži mochigome přes noc ve vodě. Tímto procesem získá rýže potřebnou vlhkost a zjemní se.

Scezenou rýži následně druhý den vložte do napařovače a zde asi 30 minut napařujte, než se stane rýže průhlednou a měkkou.

Hotovou rýži přesuňte do mísy a začněte ji míchat. Můžete použít elektrický mixér na těsto nebo ručně míchat dřevěnou lžící. Během míchání postupně přidávejte cukr. Pokud chcete barvené mochi, přidejte v této fázi barvivo nebo přírodní barviva.

Následně vyklopte směs na připravený vál posypaný kukuřičným škrobem. Nechte směs mírně vychladnout, aby byla zpracovatelná, a pak ji rozdělte na menší kousky. Každý kousek zformujte do kuličky a zploštěte.

Mochi můžete naplnit různými náplněmi, jako je sladká fazolová pasta anko, čerstvé ovoce nebo dokonce zmrzlina.

Dokončené mochi můžete ihned podávat nebo je uložit do chladničky, kde vydrží několik dní. Mějte na paměti, že mochi může ztvrdnout, pokud je skladováno příliš dlouho. Mochi podávejte samotné, nebo ho můžete doplnit matcha čajem pro autentický japonský zážitek.

Tipy na závěr

Výroba mochi může být náročná, ale výsledek stojí za to. Je to perfektní způsob, jak se seznámit s japonskou kulturou a nabídnout něco nevšedního svým hostům či rodině. Když si vyrábíte mochi doma, můžete navíc experimentovat s různými příchutěmi a náplněmi.

Někteří lidé přidávají do těsta kakao nebo vanilku, zatímco jiní mění tradiční anko za sýr nebo dokonce vytvářejí čokoládové náplně. Možnosti jsou prakticky nekonečné.

Pokud jste však v přípravě mochi začátečníkem, nebojte se začít pouze se základní variantou a bez náplně. Mochi lze také vyrábět i z mochiko (rýžové mouky), což vám výrobu mochi pro začátek výrazně usnadní.

Také si můžete pro začátek vyzkoušet zakoupit mražené mochi, které jsou velmi populární během letních měsíců. Tak co, jdete do toho?

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz