Domácí jogurt s ovocem. Jak ho vyrobit i bez jogurtovače

domácí jogurt
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vyrobit domácí jogurt je dobré hned z několika důvodu. Prvním důvodem je jistě cena za jogurt, protože domácí jogurt si vyrobíte vždy levněji než ten kupovaný. Dalším důvodem této domácí výroby může být chuť, kterou si upravíte přesně podle sebe a zvolíte si tak i velikost ovoce. Hlavním důvodem však určitě bude jistota, že domácí jogurt neobsahuje žádné chemikálie, což je například pro děti mnohem vhodnější.

Domácí jogurt vyrobíte i bez jogurtovače

Na domácí jogurt nemusíte nutně pořizovat jogurtovač, i když výroba v jogurtovači je určitě o něco jednodušší. Při dnešních cenách surovin vyrobíte jednu porci jogurtu za 5 až 7 korun. To je v porovnání s jogurtem z obchodu daleko výhodnější cena. Navíc máte přehled o složení jogurtu.

Na výrobu domácího jogurtu budete potřebovat jeden litr čerstvého plnotučného mléka, 80 g bílého jogurtu s živými kulturami, který seženete v každém větším obchodě, a dále ovoce, které si přejete v jogurtu mít.

Místo ovoce můžete samozřejmě použít i marmeládu, díky které bude jogurt ještě sladší.

Domácí jogurt – postup krok za krokem

Mléko si dáte do hrnce, kde ho zahřejete přibližně na 85 °C. Jakmile dosáhne této teploty, musíte ho rychle zchladit například v napuštěném dřezu s vodou. Jak bude mléko chladnout, tak do něj při teplotě 45 °C přidáte připravený jogurt o pokojové teplotě a pečlivě ho promícháte.

Celou nádobu nebo hrnec uzavřete a přikryjete pomocí kuchyňské utěrky. Takto doma vyrobený jogurt necháte v hrnci zrát cca 6 hodin při teplotě 45 – 50 °C. K tomu můžete využít troubu na nejnižší stupeň.

Jakmile budete mít hotovo, můžete jogurt plnit do předem připravených sklenic.

Kdy přidávat do jogurtu ovoce?

Do domácího jogurtu si můžete přidat ovoce podle vlastní chuti. Jakmile budete jogurt plnit do sklenic, tak na spodek sklenice přidáte ovoce, které potom jogurtem zalijete.

Pokud nechcete krájet ovoce, tak na spodní část sklenic můžete pomocí kávové lžičky dát marmeládu, kterou si potom při konzumaci s jogurtem promícháte.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz