Domácí čokoládky a jejích výroba krok za krokem

Domácí čokoládky
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Milujete čokoládu nebo chcete zaujmout své blízké netradičním dárkem? Vyzkoušejte si doma vyrobit domácí čokoládky. Výroba není vůbec složitá a můžete při ní zaměstnat i vaše děti. Postupujte podle našeho návodu krok za krokem.

Co bude potřeba na domácí čokoládky?

Čokoláda se vyrábí klasicky z kakaových bobů. V tomto případě však není potřeba vyrábět čistou čokoládu, ale pro zjednodušení lze použít i například vaši oblíbenou tabulkovou čokoládu z obchodu.

Na domácí čokoládky ovšem vybírejte čokoládu, která neobsahuje žádné zbytečné ingredience navíc. Kupte si tedy například klasickou mléčnou čokoládu. Pokud by čokoláda obsahovala oříšky či kousky sušenek, práci by to značně ztížilo.

Kromě čokolády si kupte nějakou náplň, kterou schováte dovnitř čokoládek. Doporučujeme například sekané mandle, lentilky nebo malé marshmallow. Dále si přichystejte silikonové formičky na led a místo ve vaší lednici.

Vymazání formiček

Nejprve si rozehřejte mléčnou čokoládu buď ve vodní lázni na plotně, nebo můžete vyzkoušet čokoládu rozpustit v hrnku v mikrovlnce. Rozehřátí v mikrovlnce je rychlejší, avšak musíte dávat větší pozor na to, abyste čokoládu nespálili. Čokoládu rozpusťte jen částečně, aby byla lehce roztíratelná, ale aby zase netuhla příliš dlouho.

Rozpuštěnou čokoládou potom vymažte silikonové formičky. Snažte se je vymazat tak, aby vrstva čokolády byla nejen na spodu, ale ze všech stran. Poté dejte vymazané formičky na dvě hodiny do lednice, aby čokoláda ztuhla a vytvořila tak krustu ze všech stran.

Plnění čokoládek

Pokud máte rádi bílou čokoládu, určitě si ji kupte také a rozpusťte ji stejně jako tmavou čokoládu. Díky bílé čokoládě budou domácí čokoládky vypadat mnohem lákavěji. Polovinu rozpuštěné bílé čokolády rozdělte do vymazaných formiček a nyní je čas na plnění.

Na vrstvu bílé čokolády potom položte vybranou náplň, jako například nasekané mandle. Vrstvu mandlí či jiné náplně potom přikryjte zbývající bílou čokoládou. Potom formičky dejte opět do lednice alespoň na dvě hodiny.

V poslední fázi rozpusťte opět mléčnou čokoládu a nalijte ji do formiček tak, aby bílá čokoláda nebyla vůbec vidět. Poté nechejte domácí čokoládky finálně ztuhnout v lednici ideálně přes noc. Další den je z formiček vyndejte a domácí čokoládky jsou hotové.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz