Potřebujete kvalitně dezinfikovat demižon a nevíte, jak na to? Pokud chcete například dělat domácí víno nebo takto dlouhodobě skladovat mošt, musí být dezinfekce demižonu provedena opravdu správně a důkladně. Dezinfekcí totiž zabráníte šíření bakterií a plísní, které mohou mít za následek znehodnocení obsahu demižonu.
Dezinfekce demižonu po řádném umytí
Před tím, než se pustíte do dezinfekce demižonu, tak ho musíte prvně pořádně vyčistit. I pokud koupíte demižon nový, tak ho nezapomeňte minimálně řádně propláchnout vodou. Jestliže máte používaný demižon, tak ho naplňte vodou do ½ a přidejte saponát na nádobí.
Voda by měla být vlažná, ne horká. Dávejte si pozor, aby demižon při čištění nebo teplotním šoku neprasknul. Pokud si seženete dlouhý kartáč k pořádnému vyčištění demižonu, tak uděláte velmi dobře.
Demižon na hrdle zacpěte rukou a několikrát ho protřepte. Potom vodu se saponátem vylijte a několikrát demižon propláchněte vodou.
Následně nechte demižon minimálně 12 hodin hrdlem dolů, aby mohla odtéct přebytečná voda. Potom ho otočte hrdlem vzhůru, aby mohla uniknout přebytečná vlhkost.
Dezinfikovat demižon můžete pomocí sirných knotů
Demižon nejlépe dezinfikujete pomocí sirných knotů, které strčíte zapálené do demižonu. Sirný knot si pověsíte na kousek drátu a zapálíte. Zapálený ho strčíte vyhořet do demižonu a po jeho vyhoření ho opatrně vytáhnete tak, aby se knot neopřel o vnitřní stranu demižonu.
Kouř bude v demižonu několik hodin a je potřeba ho nechat řádně odvětrat v čistém prostředí, kde se příliš nepráší. Po vyvětrání přebytečného kouře demižon uzavřete pomocí gumové zátky nebo korku a budete ho mít připravený na další práci.
Při práci se sirnými knoty dbejte na zvýšenou opatrnost
Jakmile se pustíte do práce se sirným knotem, tak dbejte zvýšené opatrnosti. Na sirné knoty sahejte ideálně jen v rukavicích. Na zapálený knot nesahejte, a to ani po jeho vyhoření.
Opravdu velký pozor si dávejte na vdechnutí kouře. Ideálně k této práci používejte respirátor. Vysíření demižonu provádějte vždy ve venkovním dobře odvětraném prostoru.