
Vyrobit cuketové placky je snadné a můžete se tak zbavit přebytečné cukety ze zahrádky. Během července a srpna je největší úroda cuket na zahrádce a s cuketou můžete vymýšlet spoustu skvělých receptů. Cuketové placky jsou přitom chutné a jednoduché.
Na cuketové placky budete potřebovat velkou cuketu
Cuketové placky se dělají bez obsahu vody v cuketě, proto pro její přípravu budete potřebovat jednu velkou cuketu nebo dvě až tři malé. Dohromady by mělo být okolo 1 kg zpracované cukety připravené na domácí placky.
Cuketu před její přípravou oloupejte pomocí škrabky na brambory a odkrájejte případně nehezké části cukety. Potom ji celou nastrouhejte a se solí dejte odstát do misky.
Cuketa na cuketové placky musí být zbavená vody
Díky nastrouhání a nasolení cuketa během půl hodiny pustí vodu, kterou bude potřeba dokonale vymačkat. Po vymačkání přidáte na 1 kg vymačkané cukety pět rozšlehaných vajíček, dvě lžíce mouky, kmín, pokrájený párek nebo klobásu a utřený česnek. Celou směs pořádně promícháte a necháte dalších 30 minut odstát.
Během toho si připravte pánvičku, kde rozpustíte tuk na smažení. Ideální je pro toto smažení vepřové sádlo. Na rozpálenou pánvičku potom pomocí naběračky vyklopte část připraveného cuketového těsta a rozprostřete do tvaru placky. Je lepší dělat několik menších placek než jednu velkou.
Po usmažení placky zabalte do savého ubrousku
Pokud nemáte rádi moc mastná jídla, tak je dobré po usmažení dávat placky do hrnce, který je vyložený pomocí ubrousků. Ty dokážou bez problémů odsát přebytečný tuk, který vy potom nemusíte jíst.
Podobně jako je tomu u bramboráků, tak i cuketové placky jsou nejlepší čerstvě usmažené a teplé, ale jelikož jich budete mít z 1 kg cukety hodně, tak se potom dají normálně ohřívat. Ideální přílohou jsou vařené brambory nebo případně smažené hranolky nebo americké brambory.
Jako taková klasická příloha jsou vhodné nové brambory s cibulkou, které k cuketovým pokrmům neodmyslitelně patří. Pro přípravu nevybírejte příliš přerostlou cuketu, která je plná vody.