Bábovka připečená k formě. Přikryjte formu mokrou utěrkou a nalijte horkou vodu

Bábovka připečená k formě. Přikryjte formu mokrou utěrkou a nalijte horkou vodu
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 16. 10. 2025

Když​ se bábovka přilepí‌ k formě, není to konec světa a často‌ stačí pár‍ jednoduchých⁤ kroků, aby ​se ⁤těsto bez poškození uvolnilo. Rychlý ​a účinný způsob je ⁤přikrytí formy mokrou utěrkou a použití horké vody, která párou uvolní přichycené části.

Proč bábovka‍ zůstane přilepená

Nejběžnější příčinou přilepení je nedostatečné vymazání formy a příliš ⁣vlhké nebo husté těsto, které‌ se zachytí ve výstech. Pokud tuk ‌a ​mouka ​nejsou rovnoměrně rozprostřené, vzniknou místní body, kde se těsto víc přichytí.

Řešení také komplikuje⁤ příliš dlouhé pečení nebo přehřátí trouby,⁣ kdy se povrch bábovky ‍příliš zpevní. ⁢Připečení může nastat i v ⁣starších formách s poškrábaným povrchem, kde je zhoršená nepřilnavost.

Dalším faktorem je rychlé chlazení ‍bábovky ⁤ve formě, které způsobí ​smrštění‌ těsta a⁤ jeho vtisknutí do nerovností. Pochopení těchto ​příčin pomůže zvolit správnou ‌prevenci​ i ⁣opravu.

Jak postupovat při sundávání s mokrou utěrkou

Nejprve nechte bábovku mírně vychladnout, aby se nerozpadla při manipulaci,‌ ale nechte‌ ji také nevychladnout úplně.⁤ Poté formu obalte dobře ⁢vyždímanou horkou‌ utěrkou, která ⁣bude propouštět páru a zahřeje kov i těsto.

Do misky nebo dřezu nalijte ​horkou ⁤vodu ⁢a položte na ni obalenou formu tak, aby voda nedosahovala otvoru uvnitř bábovky. Pára unikající z mokré⁣ utěrky uvolní přichycené části během několika​ minut a⁢ často postačí 5 ⁣až⁣ 15 minut.Po krátkém působení ‌páry formu ‌opatrně vyklepněte nebo poklepněte po spodní ‍straně, aby ‍se bábovka uvolnila. Pokud stále drží, opakujte namočení utěrky a⁤ zahřátí, případně ‌použijte tenký⁢ plastový⁢ nástroj k‌ jemnému oddělení okrajů.

Nakonec formu opatrně otočte a nechte‍ bábovku volně vysunout. Pokud zůstane drobná‌ část přichycená, pomůže‌ teplý nůž ‌nebo silikonová špachtle, které těsto nepoškodí a dokončí ⁢uvolnění bez‌ roztrhání povrchu.

Prevence a další tipy pro bezpečné​ vyjmutí

Před pečením formu vždy důkladně⁤ vymažte máslem nebo tukem a posypte ⁤moukou ‍nebo použijte kvalitní sprej na pečení, aby se minimalizovalo⁢ riziko přilepení.Pro⁢ silikonové formy volte lehké⁤ promaštění, aby ⁢se zabránilo přilnavosti.

Pokud chcete zkusit alternativu, krátké nahřátí trouby na nízkou teplotu pomůže tuku⁢ roztát⁣ a uvolnit těsto. Také lehké poklepání⁤ na hrany a‍ otočení formy dříve než po úplném vychladnutí může ‍předejít přichycení.

Pro čištění formy po vyjmutí bábovky je⁢ účinné namočení v⁢ horké‍ vodě s​ trochou jaru nebo použití jedlé ⁢sody na skvrny. Mechanické drhnutí⁤ smí být ‍jemné, aby nedošlo k poškození nepřilnavého ⁣povrchu.

Pamatujte, že‍ trpělivost a‌ správná technika jsou klíčové. ‍Párou a teplem lze často zachránit krásně upečenou bábovku bez zlomení a následné úpravy polevy​ nebo ⁣moučkového cukru‍ mnoho vylepší vzhled​ i chuť.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz