Domácí kysané zelí. Jak si ho doma správně připravit

domácí kysané zelí
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Domácí kysané zelí není na přípravu nic těžkého. Díky přípravě domácího kysaného zelí si můžete udělat zásobu zdravého zelí plného vitamínů na celý rok až do další úrody. Pokud si pěstujete na zahrádce své vlastní hlávky zelí, tak je to ideální způsob, jak si zelí uchovat pořád čerstvé a křupavé.

Co bude potřeba na kysané zelí?

Na domácí kysané zelí budete potřebovat 5 kilogramů bílého zelí, 100 gramů soli, 10 gramů kmínu a 5 gramů koprového semínka.

Dále budete potřebovat velkou keramickou nádobu nebo dřevěný sud, větší dřevěné prkénko, nedrolící se kámen, dřevěnou palici a struhadlo nebo ostrý nůž.

Domácí kysané zelí připravujte vždy z čerstvého zelí

Příprava zelí na domácí kysané zelí není složitá. Všechno zelí je potřeba pořádně nakrájet nebo nastrouhat na speciálním struhadle na zelí. Po nastrouhání může začít zelí pouštět přebytečnou vodu, kterou můžete ze zelí co nejvíce vymačkat.

Po nastrouhání budete muset zelí smíchat se solí, kmínem a koprovým semínkem. Vše pořádně několikrát promíchejte a připravte si dokonale vymytou nádobu, ve které bude zelí kvasit.

Jak připravit kysané zelí

Základem, jak udělat dobré kysané zelí, je pořádně ho utlačit v nádobě. Zelí vkládejte po menších vrstvách a pomocí dřevěné palice zelí pořádně pěchujte.

Vždy ale s uvážením, v jaké nádobě zelí je, aby nedošlo k jejímu rozbití. Přebytečnou vodu ze zelí pořád odlévejte, aby jí v zelí zůstalo co nejméně.

Připravenou nádobu naplňte maximálně do ¾, aby se během kvašení zelí přebytečná voda nevylévala. Po naplnění do nádoby zelí překryjte pomocí vyvařeného kusu plátna, na které položíte spařené dřevěné prkénko, které zatížíte nedrolícím se umytým kamenem.

První dva dny nechte naplněnou nádobu v místnosti, kde se pohybuje teplota okolo 18 °C, potom ji přemístěte do 8 – 10 °C.

Po celou dobu musí být zelí zalité vypuštěnou šťávou, aby nedocházelo k jeho plesnivění nebo hnilobě. Celá doba kvašení zabere zhruba 3 – 4 týdny podle velikosti nádoby.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz