Domácí vánočku si můžete připravit doma z běžných surovin a uvidíte, že bude daleko lepší než ta kupovaná z obchodu. Navíc příprava domácí vánočky dává možnost experimentování a přidávání různých surovin, jako jsou například různé druhy ořechů nebo sušeného ovoce.
Recept na nadýchanou vánočku
Pravou domácí vánočku připravujte minimálně den předem, aby měla čas pořádně vychladnout. Po upečení vánočku přikryjte na dřevěném prkénku pomocí velkého ubrousku nebo papírové kuchyňské utěrky, aby nedocházelo k jejímu vysychání a tvrdnutí.
Na domácí vánočku budete potřebovat tyto ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 140 g mletého cukru
- 250 ml teplého mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 120 g rozpuštěného másla
- Ořechy, rozinky nebo sušené ovoce dle chuti
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci vody
- Citronovou kůru
Těsto na domácí vánočku
Do misky si přidáte droždí a 50 g cukru a uděláte kvásek. Jakmile budete mít droždí s cukrem tekuté, tak přidáte 100 ml teplého mléka a necháte kvásek odpočinout.
V druhé misce nebo kuchyňském robotu smícháte vejce s rozpuštěným máslem a cukrem. Dále přidáte sůl, mouku, ořechy a citronovou kůru.
Kvásek smícháte dohromady s obsahem druhé misky a pořádně těsto uhnětete do hladkého pružného kynutého těsta. Těsto musíte vypracovávat tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na vál. Podle potřeby přidávejte hladkou mouku.
Doba kynutí vánočky
Po hodině kynutí těsta na domácí vánočku ho ještě jednou promíchejte a nechte další hodinu kynout.
Pečení vánočky
Po vykynutí těsto rozdělte na 9 stejných dílů, ze kterých si vyválíte stejně dlouhé copy. Z copů upleťte tvar vánočky a potom položte vánočku na plech s připraveným pečícím papírem.
Po upletení přikryjte vánočku utěrkou a nechte dalších 45 minut odpočinout. Mezitím si můžete nechat předehřát troubu na 160 °C, ve které potom budete vánočku péct po dobu 45 minut. Před tím, než vložíte vánočku do trouby, ji nezapomeňte potřít rozšlehaným vajíčkem se lžící vody.