Startovací kabely při vybití autobaterie a jejich správné použití. Jak s nimi nastartovat auto

startovací kabely
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vybitá autobaterie dokáže opravdu potrápit, startovací kabely mohou být poté poslední záchranou. Každý zná ten pocit, kdy opravdu někam spěchá a najednou nemůže nastartovat automobil. V hodně případech za to může právě vybitá baterie v autě.

Startovací kabely nejsou vůbec drahé, můžete si je do auta pořídit od dvou set korun, takže se rozhodně vyplatí je mít uložené v kufru pro případ nouze.

Jak správně použít startovací kabely?

Jestli bloudíte v tom, jak zapojit startovací kabely, tak věřte, že to není složité. Nyní si rozebereme postup, jak použít startovací kabely.

V balení jsou většinou startovací kabely v červené a černé barvě. Stejně tak budete mít na každém konci kabelu červenou nebo černou svorku s popisem + nebo – . Tento symbol + nebo – najdete i na baterii. Vždy musíte přiložit + na + a – na -, aby nedošlo k poničení baterie v autě nebo poničení celé elektroniky.

Ve většině případů platí, že červený kabel patří na kontakty + a černý kabel na kontakty -. Při napojení baterie si dávejte pozor, aby nedošlo ke spojení obou kabelů. V tomto případě by došlo ke zkratu.

Jak nastartovat auto přes kabely?

Startovací kabely je nutné propojit s druhou autobaterií. Pokud se tedy stane, že nemůžete nastartovat, tak můžete použít druhé auto, se kterým pomocí startovacích kabelů to své nastartujete. Pokud dojde ke správnému zapojení, tak to nemůže uškodit ani jednomu autu.

Po nastartování auta pomocí startovacích kabelů je nejlepší mířit přímo do servisu, kde vám autobaterii vymění, pokud je stará. Případně vám ji dobijí, pokud je ještě v pořádku.

Zkušený automechanik dokáže autobaterii proměřit a určit, jestli je ještě schopná dalšího provozu. Na základě jeho doporučení se potom autobaterie dobije nebo vymění.

Pokud je vaše auto úplně vybité, vypněte vše, co můžete

Pokud máte auto, které chcete startovat přes startovací kabely úplně vybité, tak vypněte, co můžete. To znamená vypnout hlavně světla i rádio.

Druhé auto, ze kterého budete auto startovat, mějte nastartované a po dobu startu držte pedál plynu okolo 3 tisíc otáček. To roztočí alternátor a do druhého auta může poté putovat větší startovací proud.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz