Perníčky a bílková poleva patří k sobě. Ale nebylo tomu tak vždy. Původní receptura používala jen med, mouku a pepř. Ani se nechce věřit, že takový perník patřil k luxusnímu zboží. Dnes ho bereme jako tradiční pečivo, které je běžně k dostání. A kdo chce, může si perníčky upéct i doma.
Vánoční perníčky jsou tradicí
Každý nazdobený perníček, i když není na profesionální úrovni, je pěkný. Zvláště, když ho třeba zdobily děti. Nejčastěji se zdobí toto sladké pečivo bílou polevou.
V obchodní síti si lze koupit již hotovou polevu na perníky, s čímž máte nejméně práce. Dokonce vám k tomu dodají i zdobítko.
Ovšem vánoční tradicí je domácí zdobení perníků bílkovou polevou. V době předvánoční, kdy se v rodinách připravuje cukroví ke štědrovečernímu stolu, navíc o bílky nebývá nouze.
Jak udělat bílkovou polevu na perníčky
K přípravě bílkové polevy budete potřebovat 1 bílek, asi 150 až 200 g moučkového cukru a citronovou šťávu. To vše dáte do misky. Vezmete vařečku a s ní budete směs rychlými pohyby míchat minimálně po dobu 20 minut.
Zdá se to sice dlouho, ale je třeba dostatečný čas k tomu, aby bílková poleva měla tu správnou konzistenci. Tu poznáte snadno tak, že se směs neroztéká, když ji kápnete na pevný povrch. Právě tehdy je možné ji začít používat ke zdobení perníčku.
Ke zdobení si nachystejte igelitový sáček a nůžky
V domácích potřebách jsou k dostání již hotové sáčky na zdobení perníčků, ale vy si můžete vypomoci doma obyčejným mikrotenovým (igelitovým) sáčkem, do kterého bílkovou polevu nalijete.
Pak je nutné už jen ustřihnout kousek špičky, aby vznikl malý otvor, kterým bude poleva vytékat ven. Zdobit byste měli perníky řádně vychladlé. Nejlépe tedy na druhý den po upečení. Stejně tak je zapotřebí nechat polevu dobře zaschnout, aby se nerozmazala.