Pro někoho může být příprava brambor prostá, protože ji dělá pořád stejně. Asi každý zná klasický způsob vaření brambor ve vodě, kdy z nich připraví běžné vařené brambory nebo bramborovou kaši. Stejně tak určitě každý zná, jak udělat americké brambory nebo hranolky. Znáte ale i jiné způsoby, jak připravit brambory?
Vaření brambor v páře
Zajímavá je příprava brambor vařených v páře, která v nich uchová důležité vitamíny. Postačí vám k tomu parní nebo napařovací hrnec, ve kterém brambory připravíte. Postup přípravy je podobný jako u vařených brambor, kdy je oloupete a nakrájíte na stejně velké kousky.
Brambory vložíte do parního nebo napařovacího hrnce a posolíte. Můžete k nim pro lepší chuť přidat i kmín nebo česnek, který brambory v průběhu vaření krásně provoní. Brambory vařené v páře si zachovají mnohem více vitamínů a chuti než brambory vařené ve vodě.
Příprava brambor v troubě
Většinou zná každý brambory připravené v troubě jako americké brambory nebo hranolky. V troubě však můžete připravit i křupavé bramborové dukáty. Brambory si nakrájíte na tlustější plátky a položíte je na plech.
Do plechu přidáte kousek másla a oleje. Brambory posolíte a okořeníte. Příprava trvá zhruba dvacet minut. V průběhu pečení můžete brambory potírat olejem s máslem.
Brambory z udírny
Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu nového, brambory z udírny mohou být správnou volbou. Pokud se chystáte udit maso, tak můžete přidat do udírny k uzenému masu i brambory a připravit si tak dokonale uzené brambory.
Pro přípravu brambor v udírně si schválně vybírejte co největší brambory, které je potřeba velice dobře očistit. Pokud máte brambory hodně špinavé, tak je i ve slupce namočte na hodinu do vlažné vody.
Následně brambory ještě jednou pořádně očistěte a napíchněte na háčky do udírny. Brambory nechte okapat a pověste do vytopené udírny, kde je budete dělat zhruba dvě hodiny.
Další zajímavé varianty
Další originální variantou poté mohou být pečené brambory na ježka,
Za vyzkoušení jistě stojí i zapečené brambory nebo domácí americké hranolky z čerstvých brambor.