Příprava brambor na několik různých způsobů: Vyzkoušejte to jinak

brambory v pare a v udirne
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Pro někoho může být příprava brambor prostá, protože ji dělá pořád stejně. Asi každý zná klasický způsob vaření brambor ve vodě, kdy z nich připraví běžné vařené brambory nebo bramborovou kaši. Stejně tak určitě každý zná, jak udělat americké brambory nebo hranolky. Znáte ale i jiné způsoby, jak připravit brambory?

Vaření brambor v páře

Zajímavá je příprava brambor vařených v páře, která v nich uchová důležité vitamíny. Postačí vám k tomu parní nebo napařovací hrnec, ve kterém brambory připravíte. Postup přípravy je podobný jako u vařených brambor, kdy je oloupete a nakrájíte na stejně velké kousky.

Brambory vložíte do parního nebo napařovacího hrnce a posolíte. Můžete k nim pro lepší chuť přidat i kmín nebo česnek, který brambory v průběhu vaření krásně provoní. Brambory vařené v páře si zachovají mnohem více vitamínů a chuti než brambory vařené ve vodě.

Příprava brambor v troubě

Většinou zná každý brambory připravené v troubě jako americké brambory nebo hranolky. V troubě však můžete připravit i křupavé bramborové dukáty. Brambory si nakrájíte na tlustější plátky a položíte je na plech.

Do plechu přidáte kousek másla a oleje. Brambory posolíte a okořeníte. Příprava trvá zhruba dvacet minut. V průběhu pečení můžete brambory potírat olejem s máslem.

Brambory z udírny

Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu nového, brambory z udírny mohou být správnou volbou. Pokud se chystáte udit maso, tak můžete přidat do udírny k uzenému masu i brambory a připravit si tak dokonale uzené brambory.

Pro přípravu brambor v udírně si schválně vybírejte co největší brambory, které je potřeba velice dobře očistit. Pokud máte brambory hodně špinavé, tak je i ve slupce namočte na hodinu do vlažné vody.

Následně brambory ještě jednou pořádně očistěte a napíchněte na háčky do udírny. Brambory nechte okapat a pověste do vytopené udírny, kde je budete dělat zhruba dvě hodiny.

Další zajímavé varianty

Další originální variantou poté mohou být pečené brambory na ježka,

Za vyzkoušení jistě stojí i zapečené brambory nebo domácí americké hranolky z čerstvých brambor.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz