Tyto nejlepší Vánoční perníčky si vaše děti zamilují. Můžete je zapojit do jejich výroby a dát jim tak možnost si je nazdobit podle vlastního přání. Z pečení vánočních perníčků se tak může stát pěkná každoroční tradice celé rodiny. Na domácí perníčky budete potřebovat kvalitní suroviny, díky kterým budou perníčky chutné a lahodné.
Vánoční perníčky pečte s předstihem
Většinou vánoční perníčky potřebují po upečení ještě nějaký čas, aby z nich byla ta pravá měkká dobrota, kterou budete milovat. Vánoční perníčky můžete začít dělat klidně v půlce prosince a nemusíte se bát, že při správném skladování nevydrží.
Na chutné perníčky budete potřebovat:
- 50 g másla
- 140 g cukru moučky
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 ks žloutek pro potření perníčků
- Bílou polevu ke zdobení perníčků
Nejlepší Vánoční perníčky
Teď vám prozradíme přesný postup, kterým nejlepší vánoční perníčky připravíte.
1. Všechny suché suroviny, které máte přichystané na perníčky, smíchejte v jedné misce a potom teprve přidejte ostatní ingredience.
2. Vše pořádně promíchejte a vypracujte dostatečně měkké těsto. K přípravě těsta můžete použít i kuchyňského robota, do kterého přidáte všechny ingredience a necháte ho vypracovat dokonalé těsto na perníčky.
3. Vypracované těsto zabalíte do mikrotenové fólie nebo do mikrotenového sáčku a necháte ho přes noc odležet v lednici.
4. Další den si připravte zhruba dva velké plechy, které vyložíte pečícím papírem. Těsto rozválíte asi na půl centimetrovou výšku a vykrájíte požadované tvary perníčků.
Pečení perníčků
Vykrájené vánoční perníčky si poskládejte na připravené plechy v dostatečné vzdálenosti od sebe a strčte je na 10 minut do trouby. Mezitím si rozmícháte žloutek s vodou a horké perníčky po vyndání z trouby potřete.
Po vychladnutí perníčků na pokojovou teplotu může začít zdobit perníčky bílou polevou. Zde se vaše děti mohou výborně vyřádit, když vám budou pomáhat se zdobením.
Nezapomínejte také na správné skladování perníčků, které je nejlepší na temném a vlhkém místě. Pokud máte dobře odvětraný sklep, tak můžete perníčky skladovat dlouhou dobu právě tam.