
Pěstování česneku je pro mnoho zahrádkářů oblíbeným svátkem v sezoně, protože česnek dává radost v kuchyni i v zásobách díky jednoduchému pěstování a skvělé chuti, když dodržíte pár základních pravidel péče a výsadby.
Výběr sadby a odrůd
Výběr správné sadby je základem úspěchu při pěstování česneku, proto volte zdravé, velké stroužky z prověřených odrůd pro váš region a preferovaný účel, například konzervování nebo čerstvou spotřebu.
Rozdíl mezi tvrdozubým a měkkozubým česnekem ovlivní úrodu i skladovatelnost, proto zvažte odolnost vůči chorobám a velikost hláv, které preferujete pro skladování i přímé použití v kuchyni.
Při nákupu vyhledávejte certifikovanou sadbu bez skrytých chorob a preferujte místní odrůdy, které se osvědčily v klimatu vaší zahrady a snáze poradí s místními škůdci a podmínkami.
Příprava půdy a výsadba
Česnek potřebuje hlubokou, propustnou půdu bohatou na humus a s neutrálním až mírně zásaditým pH, proto půdu na podzim zkypřete, přidejte kompost a vyrovnejte záhony pro lepší odvodnění.
Optimální termín výsadby pro většinu odrůd je na podzim, ideálně šest až osm týdnů před mrazy, aby česnek dobře zakořenil; u jarní výsadby počítejte s menšími hlavičkami, ale stabilní úrodou.
Stroužky sázejte špičkou nahoru do řádků v rozestupu 15 až 25 centimetrů a do hloubky asi dvakrát až třikrát větší než je velikost stroužku, to podpoří tvorbu pevných a vyrovnaných hlaviček.
Po výsadbě zakryjte záhon tenkou vrstvou mulče z posekané slámy nebo listí, mulč udrží vlhkost, potlačí plevel a napomůže rovnoměrnému mrazu v zimním období.
Péče během vegetace a sklizeň
Během jara česnek ocení pravidelnou zálivku v obdobích sucha a vyvážené hnojení dusíkem v časné fázi růstu, pak přesuňte na hnojení draslíkem a fosforem pro podporu tvorby pevných hlaviček.
Pravidelné odstraňování plevele a provzdušnění půdy kolem řádků sníží konkurenci a riziko chorob, a také zlepší přístup živin ke kořenům česneku při růstu mladých rostlin.
Pozor na škůdce a choroby jako mšice, háďátka nebo plísně, při první známce problémů aplikujte biologická opatření a dbejte na střídání plodin, aby se minimalizovalo riziko opakovaných infekcí.
Sklizeň česneku přijde, když vrchní listy začnou žloutnout a usychat zhruba dvě třetiny; vykopávejte opatrně, abyste nepoškodili slupky a zanechali co nejlepší podmínky pro další sušicí fázi.
Po sklizni česnek sušte na dobře větraném stinném místě, svazujte nebo rozložte hlavičky a nechte je několik týdnů vyschnout, poté očistěte kořeny a uchovávejte v chladném, suchém prostoru pro dlouhou trvanlivost.


