Přesolili jste guláš? Pomůže jediná přidaná ingredience

Přesolili jste guláš? Pomůže jediná přidaná ingredience
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 4. 11. 2025

Pokud jste právě zjistili, že jste přesolili ⁤guláš, nezoufejte, existuje jednoduchý trik s​ jedinou přidanou⁤ ingrediencí která často ‍zachrání⁣ chuť,​ vůni i konzistenci pokrmu⁣ a umožní vám servírovat spolehlivě⁢ chutný oběd ‌nebo večeři.

Jak syrový brambor funguje

Syrový brambor funguje jako jednoduchý absorbent který při vaření nasaje ⁢část slané‍ šťávy z⁣ guláše a tím ‌sníží vnímanou slanost výsledného pokrmu. nejde o ​chemické ⁣vázání⁢ soli ale o‍ přesun tekutiny ⁤do​ bramboru.

po vložení oloupaného bramboru⁤ nakrájeného na větší kusy nechte⁢ guláš mírně​ povařit asi deset až ‌dvacet minut ‍aby brambor ​stihl​ nasát přebytečnou slanou tekutinu a tím ⁣zřeďovat koncentraci soli v hrnci.

Po dovaření ‍brambory odstraníte ‍a zkontrolujete chuť, případně postup zopakujete s dalším⁢ kouskem. ⁢Tento postup je oblíbený při​ řešení přesoleného guláše protože je​ rychlý a používá běžnou surovinu kterou většina kuchyní má.

Jak postupovat ​krok za ⁤krokem

Nejprve ⁢guláš‌ ochutnejte a​ určete stupeň přesolení, poté oloupejte jeden nebo dva ⁤středně ‍velké syrové brambory‍ a ​nakrájejte je na větší kusy‌ aby nasákly ⁤více tekutiny a neztrácely ⁣šťávu příliš rychle.Vložte⁣ brambory ⁣do ⁢guláše a zvyšte ⁣mírně teplotu⁣ tak aby ‍guláš jen​ lehce probublával.Nechte ‍vařit deset až dvacet minut podle‍ toho jak silně je jídlo přesolené a‍ jak velké jsou kusy bramboru které jste ‌přidali.

Po uvedeném čase brambory vyjměte ⁢lžící nebo​ cedníkem a guláš⁤ znovu ochutnejte. Pokud je stále trochu slaný, můžete postup ⁣opakovat ⁢nebo sáhnout po dalších úpravách jako přidání neslané ⁢zeleniny či‍ dílu vody.

nakonec upravte chuť doplněním kyselého prvku nebo trochou cukru podle ⁢potřeby aby se chuť lépe vyvážila a guláš ​byl připraven ‌k⁤ servírování ‌s knedlíky⁣ nebo čerstvým chlebem.

Další ⁤tipy jak zachránit ⁣přesolený guláš

Pokud ⁢brambor nestačí,⁣ zvažte​ zředění guláše‌ přidáním nesoleného ‍vývaru nebo ​vody⁣ a ‍následným ​dochucením kořením bez soli, to ⁢pomůže snížit koncentraci‌ soli a zachovat⁤ strukturu pokrmu.

Přidání kousku smetany​ nebo ⁣zakysané‍ smetany může pomoci zjemnit vnímanou slanost ⁢a dodat guláši krémovější texturu, zejména‍ u ⁣gulášů s⁤ méně hustou omáčkou ⁤to často funguje⁢ velmi dobře.

Trocha cukru‌ nebo jablečného octa dokáže vyvážit přehnanou⁢ slanost změnou vnímání chutí, používejte však velmi malé množství⁣ a​ přidávejte postupně aby se chuť nepřesunula do jiné ⁤extrému.

Další⁢ osvědčený způsob je přidat ‌více neslaných surovin například brambory které⁣ lze⁤ podávat v guláši nebo ‍další zeleninu, případně více masa bez‌ soli aby ⁣se‌ poměr soli snížil na porci.

Pamatujte​ že prevence je nejlepší strategie takže ⁣při ⁢vaření guláše ochucujte ‍postupně ⁢a pravou chvíli soli⁢ až na‍ konec‌ aby bylo možné lépe ⁤kontrolovat výslednou chuť ‌a vyhnout se nutnosti záchranných zásahů.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz