Moje babička dělá nejlepší pečené vepřové koleno, tajemství je v jedné surovině. Mňam!

nejlepsi veprove koleno
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 13. 10. 2025

Moje babička ⁣dělá nejlepší⁤ pečené vepřové koleno ​a její tajemství ⁤je v jedné ⁢surovině kterou používá při marinování a ⁤pečení‌ a díky ‍ní ‍je maso⁣ šťavnaté a kůrka úžasně​ křupavá.

Proč ‍je pivo tajná surovina

Ano, pivo​ není jen k pití,⁢ v⁣ receptu na pečené vepřové koleno ‌funguje ‍jako jemný změkčovač masa a zároveň dodává hlubší⁤ chuťové tóny. Babička ⁣vždy volí‌ světlé pivo s vyváženou hořkostí.

Při marinování pivo pronikne ⁢do vláken a během ‍pečení vytváří páru ⁣která pomáhá udržet maso šťavnaté a⁤ zároveň ​umožní​ kůrce vytvořit ⁤krásně ⁢křupavou texturu bez vysušení masa.

Pro nejlepší výsledek volte kvalitní světlé pivo‍ střední intenzity chuti a⁣ vyhněte ‌se ‌příliš silným tmavým‌ pivům které ⁤by mohly převládnout nad kořením. Pokud piva⁤ není dost můžete použít slabý‍ vývar.

Jak na marinádu‌ a přípravu kolene

Nejdříve ⁣kůži⁢ důkladně‌ nařízněte mřížkou to pomůže ‍tuku se uvolňovat a kůrce‌ zůstat křupavá. ‍Maso osušte papírovou​ utěrkou a dobře osolte hrubou solí ​po celé ploše a vetřete čerstvě mletý‍ pepř.

Marináda babičky obsahuje ⁢světlé pivo,prolisovaný česnek,římský kmín,sladkou⁤ papriku⁢ a ⁣kapku medu pro karamelizaci. Směs nechám působit ⁢přes noc aby se chutě ⁤prolnuly a ​maso změklo.

Koleno v marinádě obracím občas a⁤ používám uzavíratelný ⁢sáček nebo mísu⁤ s víkem.Optimální ⁢doba je mezi dvanácti až dvaceti čtyřmi⁤ hodinami​ při chladné teplotě⁣ aby se​ nepřekyselilo.

Před pečením vyndejte maso⁣ z lednice a nechte ho chvíli dojít na pokojovou teplotu. Peču nejprve pomalu při nižší teplotě⁣ a⁢ pak zvýším teplotu pro dopečení a dokončení křupavé kůrky při‌ vyšší teplotě.

Tipy na pečení, krájení a servírování

Pečení vepřového ‍kolena ​vyžaduje‌ trpělivost. Doporučuji začít ‌při 150 až⁢ 160 stupních Celsia​ a ​nechat ​koleno péct⁢ pomalu‍ dvě ⁢až tři hodiny podle⁣ velikosti aby se šlachy⁢ rozpadaly a‍ maso bylo měkké.

Na ‌posledních dvacet až‍ třicet minut zvyšte teplotu⁣ na 220 až ⁣240 stupňů Celsia⁤ a pokropte‍ koleno trochou piva nebo ‌vlastní​ šťávy ​pro lesk a‍ křupavou kůrku.‌ Kontrolujte aby se nespálila.Po‍ vytažení⁢ z trouby⁢ nechte ‌koleno odpočívat⁤ nejméně ‌patnáct minut⁤ aby se šťávy srovnaly. ⁣Krájejte‍ ostrým nožem podél vláken nebo oddělte⁢ kousky ‌u⁢ kloubu pro snadné podávání.

K pečenému kolenu se hodí kysané zelí bramborové ⁤knedlíky nebo čerstvý chléb.‍ Přidejte ⁤ostrou hořčici a domácí omáčku z výpeku, případně pikantní křen pro vyvážení ⁢masité ‍chuti a tukové složky.

Zbytky uchovejte ve vzduchotěsné ‍nádobě v lednici ​až⁢ tři dny a při ohřevu pečlivě dopékejte ⁢aby zůstala⁢ kůrka co nejvíce křupavá. Vyzkoušejte‍ tento recept od ⁤babičky⁢ a‍ podělte se o ⁣svoje⁤ tipy.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz