Hledáte způsoby, jak vylepšit slivovici, která se vám při pálení úplně dvakrát nepovedla? Čas od času se stane, že slivovice nevyteče úplně průzračná, jak by měla být, a zrovna dobře neřetízkuje. V takovém případě nemusíte ztrácet hlavu, výsledek se dá ještě pořád zachránit.
Jak vylepšit slivovici?
Slivovici můžete jednoduše vylepšit pomocí klasického odvětrávání. Slivovici nalejte do nádob tak, aby vznikla co největší hladina, ze které se může slivovice dobře odvětrávat.
Nechte nádobu otevřenou po dobu minimálně tří týdnů. Jednou za den nádobu profoukněte vzduchem, aby došlo ke správnému odvětrání a výměně vzduchu v nádobě.
Nenechávejte ji však odvětrávat příliš dlouho. Při odvětrávání slivovice se totiž odvětrává i alkohol. Otevřenou nádobu vždy překryjte pomocí punčochy nebo jemného sítka, aby se do pálenky nedostala žádná malá muška nebo jiné nečistoty.
Vylepšit slivovici můžete i pomocí ultrazvuku
Pokud chcete vylepšit slivovici okamžitě, tak ji můžete odvézt do místa, kde provádí čištění a staření slivovice pomocí ultrazvuku. Ultrazvuk v podstatě nahradí odvětrávání a staření slivovice.
V podstatě jednoduše řečeno můžete za jediný den udělat to, co by slivovice udělala odložená deset let v regálu, a to bez úniku alkoholu, který je pro dlouhodobější skladování slivovice běžný.
Jak zachránit opravdu špatnou slivovici?
Pokud je vaše slivovice špatná i po odvětrání nebo vyčištění ultrazvukem, tak můžete koupit alkoholové esence, které jí dodají tu správnou chuť. Stejně tak můžete slivovici nalít do dubového soudku, který jí dodá správné dřevité aroma a vytáhne špatnou chuť.
Horší slivovici můžete předělat i na vaječný likér. Smícháním půl litru slivovice, jedné plechovky slazeného kondenzovaného mléka, vanilkového cukru a 250 ml mléka můžete ušlehat opravdu lahodný vaječný likér, ve kterém slivovici vypijete v jakémkoliv stavu.
Pokud je však vaše slivovice kalná a zrovna dobře nevoní, tak je lepší někdy i přímo v palírně pálení zastavit a nenechat dál zbytečně vytékat slivovici, která nebude ve výsledku dobrá. V průběhu pálení je tedy dobré si kvalitu slivovice kontrolovat.