Jak správně uchovávat chleba, aby dlouho vydržel. Na lednici zapomeňte

chleba
Zdroj: Pixabay
Autor: Martin Straka

Stává se vám, že nakoupíte chleba víc, než je zrovna potřeba? Voňavé pečivo, jehož aroma se line po celé pekárně, naláká mnohdy každého kolemjdoucího. Člověk zkrátka čerstvému pečivu občas neodolá. Ale co potom s ním? Aby vám takové pečivo vydrželo čerstvé co nejdéle po příchodu domů, je potřeba správně chleba uchovat. A to už neumí každý. Jak na to?

Pozor na teplý chléb

Ještě teplý chléb, který vybalíte z papírového sáčku, je nutné nechat pořádně vychladnout. Nikdy ho přitom ještě teplý neukládejte do mikrotenového sáčku. Brzy by vám zplesnivěl a ztratil by chuť. To platí ať již budete chleba dávat chladit či nikoliv.

Chléb proto ukládejte nejlépe na suché a temné místo. Pokud máte větší, látkový ubrousek, zabalte chleba přímo do něj. Neoschne, ani se nezačne drolit. Chleba uložte nejlépe do vašeho chlebníku. Takto ukládaly chléb i vaše babičky a další generace před vámi.

A protože měly často jen látkovou utěrku, ukládaly chleba i spolu s utěrkou do peřin, aby jim nevyschnul. Chleba byl pro ně velký dar. Peřiny dnes raději vynechte, ale utěrka nebo látkový ubrousek představují správnou volbu i dnes.

Chleba do mrazáku ano, do lednice ne

Řada lidí dnes využívá pro ukládání chleba i jiné způsoby, typicky uložení v mrazáku. Tam vydrží chleba v chladu i několik měsíců.

Jako čerstvý zůstane ale pouze za předpokladu, že chleba uložíte na mrazák předem zchlazený a především musí být chléb opravdu čerstvý. Dva dny staré pečivo už do mrazáku nepatří, respektive po vytažení a rozmražení už si na něm moc nepochutnáte.

Chleba je potřeba obecně chránit před vlhkem, jinak brzy chytne plíseň. Vyvarujte se ale i místům jako je lednice, kde mu hrozí naopak vysušení.

Pokud dáte chleba do lednice, při teplotách 0-10 stupňů Celsia se z něj začne odpařovat voda. Posléze se kompletně vysuší a začne se samovolně drolit, chléb proto do lednice nikdy nepatří.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz