Popcorn je oblíbeným snackem po celém světě. Ať už sledujete film, jste na párty, nebo jen relaxujete doma, popcorn je vždy ideální volbou. Většina z nás je však zvyklá kupovat předpřipravený popcorn v pytlíku, který často obsahuje konzervanty a barviva. Jak si tedy doma připravit čistější variantu? Je to jednoduché a potřebujete pouze tři věci – kukuřici na popcorn, mikrovlnnou troubu a sůl.
Kukuřice na popcorn
Základem každého popcornu je samozřejmě kukuřice. Na výrobu popcornu se používá speciální druh kukuřice nazývaný “butterfly” – po vypukání má známý “motýlkovitý” či hvězdicovitý tvar.
Tato speciální popcornová kukuřice má tvrdou vnější skořápku a malé množství vlhkosti uvnitř zrna. Když se zrna zahřejí, voda uvnitř se přemění na páru, což způsobí tlak. Jakmile tlak dosáhne určitého bodu, skořápka zrna praskne a zrna se obrátí naruby, čímž se vytvoří popcorn.
Jak udělat domácí popcorn
Pro přípravu domácího popcornu využijete mikrovlnnou troubu. Popcorn je v mikrovlnce hotový během pár minut a nepotřebujete k tomu vůbec olej.
Nejprve si vezměte vhodnou nádobu, kterou můžete použít v mikrovlnné troubě. Nejlépe skleněnou nebo keramickou. Do nádoby přidejte požadovaný objem kukuřičných zrn. Myslete na to, že popcorn po vypukání výrazně zvětší svůj objem, takže mějte v nádobě rezervu.
Nádobu poté překryjte vhodnou pokličkou, mikrovlnným poklopem nebo třeba i keramickým hlubokým talířem a následně vložte do mikrovlnné trouby.
Mikrovlnku zapněte na plný výkon. Doba přípravy se může lišit v závislosti na tvaru nádoby a objemu zrn, ale obvykle se pohybuje mezi 2 až 4 minuty.
Domácí popcorn je hotový, když mezi jednotlivými prasknutími uplyne více než pět sekund. Poté mikrovlnnou troubu vypněte a nechte popcorn ještě minutu odpočívat.
Dávejte si při následní manipulaci s popcornem pozor, nádoba bude opravdu horká.
Jak ochutit popcorn
Popcorn následně vyjměte z mikrovlnky a posypte solí, čímž získáte základní variantu klasického slaného popcornu. Můžete však použít i cukr nebo jiné koření podle své chuti, jako je například kari nebo červená paprika.
Místo klasické soli můžete zkusit třeba i popcornovou sůl, která má jemnější texturu a lépe se rozpustí. Pokud máte naopak rádi sladký popcorn, zkuste ho posypat třtinovým cukrem, skořicí nebo kakaem.
Možností je ale nespočet. Pro gurmány doporučujeme vyzkoušet popcorn s česnekovým máslem nebo s chilli pastou.