Máte rádi bramboráky? Dnes vám ukážeme, jak připravit výborné bramboráky krok za krokem. Podle našeho návodu si je zvládnete připravit snadno doma.
Na výborné bramboráky nepotřebujete speciální vybavení
K přípravě domácích bramboráků budete potřebovat 1 kg brambor, lžičku soli, lžičku pepře, 2 nožky párků, vajíčko, olej, majoránku, mléko, hladkou mouku a česnek. Právě česnek může v chuti bramboráku krásně vyniknout.
Brambory si dopředu oškrábejte a řádně očistěte. Podejte si kuchyňské struhadlo, na kterém brambory nastrouháte. Doporučujeme strouhat na co nejmenší kousky. K nastrouhaným bramborám bude stačit přidat 120 g hladké mouky, jedno rozšlehané vejce, sůl, pepř, majoránku, rozemletý česnek a párky nakrájené na malé kostečky.
Takto připravenou směs si pořádně promíchejte. Chvilku si nechte těsto odpočinout, aby měla sůl, česnek a pepř dostatečný prostor pořádně proniknout do celého těsta.
Smažení na tuku, sádle nebo oleji
Smažit připravené těsto na bramboráky můžete na libovolně velké pánvičce, a také na libovolném tuku. Většina receptů našich babiček však obsahuje sádlo pro smažení. Jistě bude lepší smažit na tuku, na kterém doma smažíte běžně.
Na rozpálený tuk si přidejte naběračku těsta, které pomocí naběračky vytvarujete do požadovaného tvaru bramboráku. Zhruba po minutě bramborák otočte na druhou stranu.
Výborné bramboráky nemusí být potopené v tuku
Pokud nemáte rádi velice mastné jídlo, postačí po vytažení z pánve bramborák osušit pomocí kuchyňského ubrousku. Bramboráky můžete prokládat ubrouskem přímo v nádobě, ve které budete bramboráky uchovávat.
Na výborné bramboráky můžete použít místo párků i klobásku nebo špekáčky. Pro zvýraznění chutí můžete také přidat kmín nebo více česneku.
Těsto na bramboráky si připravujte těsně před smažením. Pokud necháte těsto dlouho namíchané, tak zčerná. Není to nic, co by těsto pokazilo, ale na oko to určitě lahodné nebude. Nejlepší možností je veškeré těsto usmažit, a v nádobě si nic nenechávat. Jako příloha k bramborákům se výborně hodí čerstvě nakrájená zelenina. Přejeme dobrou chuť.