Pravý hospodský guláš. Základem je kvalitní maso a cibulka

pravy hospodsky gulas
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Hospodský guláš je u nás klasikou v menších i větších restauračních zařízeních. Pravý hospodský guláš si však můžete vyzkoušet uvařit i doma. Základem je kvalitní maso a správně připravená cibulka. Pravým hospodským gulášem jistě příjemně překvapíte všechny členy rodiny.

Základem je kvalitní maso

Na guláš budete potřebovat hlavně kvalitní maso. Je jen na vás, zda se pustíte do přípravy guláše z hovězího nebo vepřového masa. Pokud budete vařit gulášek z hovězího masa, tak musíte myslet na delší dobu vaření pro jeho správnou konzistenci.

Dobrým pomocníkem je tlakový hrnec, který dokáže výrazně zkrátit dobu vaření masa. Pokud tlakový hrnec nevlastníte, můžete ho vařit i v klasickém hrnci, jen to bude trvat trochu déle.

Dále budete potřebovat hodně cibule, česnek, majoránku, sádlo, olej nebo jiný tuk, vývar, sůl, pepř, červenou papriku, feferonku, kmín, hladkou moukou.

Příprava hospodského guláše

Stejně důležité jako kvalitní maso je i správně připravená cibulka, kterou je potřeba nasekat hodně nadrobno a poté do zlatova osmažit na sádle nebo jiném tuku. Po osmažení cibulky přidáte na kostičky nakrájené maso. Každý má rád jinou velikost masa, proto si ho nakrájejte podle své chuti.

Jakmile bude cibulka a maso v ní orestované, přidáte vývar nebo vodu. Dále přidáme červenou papriku, sůl a pepř. Pokud vaříte gulášek v tlakovém hrnci, tak hrnec zavřete a vařte minimálně 40 minut. Pokud vaříte v klasickém hrnci, tak musíte vařit tak dlouho, dokud nebude maso dostatečně měkké.

Až maso změkne, přidejte ještě feferonku, trochu kmínu, česnek a majoránku.

Jak guláš zahustit? A co k němu?

Ve skleničce si pomalu rozmíchejte hladkou mouku s vodou. Mouka by měla být ve vodě dokonale rozmíchána. Následně stačí už jen gulášem pořádně míchat a přilévat. Přilévejte opravdu opatrně, ať si guláš nepřehustíte. Vždy je dobré přilít jen část a chvilku nechat povařit. Guláš začne houstnout opravdu rychle.

Přílohou pro hospodský guláš může být klasicky knedlík, a to houskový nebo bramborový. Na povrch guláše v talíři přidejte ještě nakrájenou cibuli. K poctivému gulášku jistě patří i dobře nachlazené pivečko.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz