Pečené sele může být velice dobrou součástí rodinné oslavy nebo párty pro známé. Nebojte se přípravy selete na ohni. Pokud se do toho pustíte, tak budete určitě spokojeni!
Jaké vybavení potřebuji pro pečené sele?
Určitě si musíte dopředu zajistit dostatečně velký gril, na který se pečené sele vleze. Pokud nemáte vlastní gril, tak je tu vždy možnost zapůjčení takového grilu. Vždy si vybírejte gril i s elektrickým motorem pro otáčení selete na grilu.
Pokud máte vyřešený gril pro pečené sele na ohni, tak další důležitou výbavou je správně suché dřevo. Pro pečení selete se doporučuje správně vyschlé tvrdé dřevo, které může být například dubové, bukové nebo z ovocných stromů.
Pro pečené sele budete potřebovat kvalitní nože pro jeho naporcování, dostatečně chladný prostor pro jeho uchování při naložení, a také minimálně jednoho spolupracovníka, který pomůže s manipulací při nakládání, a také napichování selete na gril.
Jak se dopředu pečené sele nakládá?
Ideální výbavou pro nakládání pečeného selete je injekční stříkačka, kterou budete vpichovat solný roztok s česnekem přímo do masa. Pokud nemáte takovou možnost, tak to určitě nevadí. Vždy si dopředu rozmyslete, zda budete chtít nakládat sele s kůží nebo bez ní.
Pro naložení celého selete si naloupejte dostatečné množství česneku, kterým potřete celé sele. Jestli máte nachystanou injekční stříkačku, tak si rozmíchejte sůl v převařené vodě, a postupně napíchejte tento roztok do různých částí.
Nezapomeňte na čistotu při celém procesu nakládání, ale také při uchovávání naloženého selete. Pokud si na naložení a uchování selete netroufáte, tak zkuste oslovit nejbližší řeznictví. Některé totiž nabízí možnost zakoupení již naloženého selete s datem vyzvednutí přímo v den, kdy se na párty chystáte.
Jak se peče sele?
Pečené sele se minimálně 3-4 hodiny peče na grilu zabalené celé v alobalu. Pokuste se sehnat co nejvíce kvalitní alobal, který se nebude trhat. Pokud nemáte takovou možnost, tak určitě zabalte sele minimálně do dvou vrstev alobalu.
Gril si před pečením selete pořádně rozehřejte. Pod alobalem se nemusíte bát pořádně zatopit. Po 3-4 hodinách sele vytáhnete z alobalu, a pečete minimálně další dvě hodiny. Po dvou hodinách může přijít na řadu první odkrajování.
Po každém odkrojení masa budete sele dále péct na grilu, a postupně odkrajovat. Postupně odkrajovat pečené sele budete až do konce, tedy až narazíte na kost. Dobrou chuť!