Přemýšlíte právě, čím namazat silvestrovské jednohubky? Zkuste něco netradičního, ale slavnostního – hermelínovou pomazánku se šunkou, která není složitá na přípravu. Hermelínová pomazánka se šunkou se hodí na každý slavnostní stůl, a to nejen na Silvestra.
U hermelínové pomazánky je výhoda, že ingredience, které se do ní přidávají, máte často i v ledničce, takže se dá pomazánka připravit doslova na poslední chvíli, což se může hodit právě na Silvestra. Hermelín a šunka se mohou používat samostatně jako obloha pečiva. Když z nich ale vyrobíte pomazánku, získáte pokrm, v němž se snoubí ty nejlepší chutě.
Zajímavosti o Hermelínu
Víte, že název Hermelín pro sýr s bílou plísní na povrchu vznikl už v roce 1946? Hermelín je jinak také označením pro plášť z bílých hranostajů, jež mívá jemný a hladký povrch.
Sýr se vyráběl v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu (dnešní Pribina). Současný trh je zásobovaný různými značkami sýrů s bílou plísní – Camembert, President a podobně.
Pomazánka na silvestrovské jednohubky
Na silvestrovské jednohubky s hermelínovou pomazánkou budete potřebovat 1 velký nebo 2 malé Hermelíny či jiný sýr s bílou plísní na povrchu. Poté 150 gramů šunky, a to nejlépe vcelku, dále 1 malou majolku, cibuli, sůl, mletý pepř a 1 stroužek česneku.
Ideální je mazat ji na bílé i celozrnné pečivo jako jednohubky nebo chlebíčky. Budete tedy potřebovat ještě podle libosti veky, bagetky nebo rohlíky. Jednohubky můžete poté doplnit půlkami bobulí hroznového vína nebo plátkem uvařeného vejce na tvrdo.
Příprava pomazánky
U pomazánky z Hermelínu a šunky nemusíte nic dopředu vařit. Prostě jen vezmete jednotlivé ingredience a postupně z nich směs na pečivo připravíte.
Vezmete mísu a do ní nastrouháte Hermelín i šunku vcelku. Máte-li šunku v plátcích, tak ji nadrobno nakrájíte. Přidáte na jemno nakrájenou cibulku. Doplníte majolkou a dobře promícháte.
Podle potřeby osolíte a opepříte a dochutíte utřeným česnekem. Pomazánku pečlivě vymíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily a vytvořily výbornou chuť.