Přemýšlíte o výrobě domácí griotky? Myslíte si, že to zvládnete? Podle stručného návodu to zvládne opravdu každý. Lahodnou domácí griotku není vůbec složité si vyrobit i v domácích podmínkách. Pokud se povede, tak se můžete před návštěvou pořádně vytáhnout! A věřte tomu, že se určitě povede!
Co potřebuji pro výrobu domácí griotky?
Pro výrobu domácí griotky můžete použít kupovanou vodku nebo vlastní pálenku. Pro výrobu dobré domácí griotky se nejvíce hodí pálenka z třešní nebo višní. Pokud nejste pěstitel ovoce, a vlastní pálenku si nevyrábíte, tak nemusíte věšet hlavu, a můžete použít kupovanou vodku. Ingredience, které budete pro výrobu domácí griotky potřebovat, jsou višně nejlépe dokonale dozrálé višně, které budou v celku.
Potřebovat budete také skleněnou láhev, která bude mít dostatečně velké hrdlo. Takovou láhev poznáte podle toho, jestli jejím hrdlem dokážete protáhnout višni.
Klidně můžete použít i starší skleněnou láhev, nejlépe od alkoholu. Takovou láhev si pořádně vypláchněte, a nechte dokonale vysušit. Překontrolujte si také, zda má láhev dobře těsnící vršek. Jednoduchý způsob, jak překontrolovat těsnost vršku je naplnění láhve vodou a její otočení vrškem dolů. Pokud po nějakém čase nebude z lahve voda unikat, tak máte dobrý uzávěr.
Musím mít pro výrobu něco speciálního?
Kromě alkoholu, dobře těsnící láhve a višní, potřebujete ještě cukr krupici nebo krystal. Lepší volbou je použít cukr krupici, protože ten se dokáže daleko rychleji u přípravy domácí griotky v roztoku rozpustit.
Domácí griotku budete připravovat za studena. Nikdy ji nemusíte nechávat procházet varem nebo jinak tepelně upravovat. Připravené višně stačí očistit pod pitnou vodou, a nechat pořádně osušit. Pokud by měl někdo strach, tak alkohol je dostatečná dezinfekce, a proto není potřeba nechávat domácí griotku procházet varem.
Domácí griotka by měla mít ve výsledku nějakých 30 – 40 %. Není úplně žádoucí používat silnější alkohol. Při přípravě se trochu naředí, ale pokud použijete pálenku, která má 60 % obsah alkoholu, tak můžete očekávat výsledek okolo 55 %.
Jestli chcete pro přípravu domácí griotky použít domácí pálenku, která má větší obsah alkoholu, můžete si ji rozředit pomocí destilované nebo kojenecké vody na požadovanou hodnotu.
Jak postupovat při přípravě domácí griotky?
Do připravené a vysušené skleněné láhve postupně budete přidávat višně jednu po druhé. Sklenici zaplníte zhruba do poloviny lahve. Na dno litrové skleněné láhve dejte 4 polévkové lžíce cukru. Po vložení všech višní přidejte ještě jednu lžíci cukru. Pro přípravu dobré domácí griotky je velice důležité, aby ani jedna višeň nebyla narušená. Pokud by se stalo, že nějaká z višní bude mít narušenou slupku, budete mít v griotce kousky višní. Kdyby se náhodou stalo, bude potřeba výsledný koncentrát přecedit.
Po naplnění láhve višněmi a cukrem budete nalévat alkohol, a to až co nejvíce do vrchního okraje lahve. Po naplnění láhev pořádně uzavřete. Po uzavření láhve ji několikrát otočte, aby se cukr v alkoholu pořádně rozvířil. Takto připravenou směs skladujte v temnu, a nejlépe při teplotě do 25 stupňů. Nic nepokazíte ani skladováním v lednici, jen proces rozpouštění a vyluhování višní bude delší. Postupem času se bude alkohol zbarvovat do červené barvy. Po 10 dnech už bude vše hotové, a můžete si začít užívat vlastní lahodné domácí griotky.