Jistě znáte klasické bramborové karbanátky, můžete si je však vylepšit uzeným masem. Příprava je tak jednoduchá, že je budete dělat opravdu často. Jsou totiž i velmi chutné. Pojďme se nyní podívat na postup krok za krokem.
Bramborové karbanátky s uzeným masem
Na bramborové karbanátky si dejte vařit 1 kilogram brambor ve slupce. Po uvaření je nechte vychladnout a oloupejte. Uvařené brambory ve slupce bude potřeba nastrouhat a smíchat se 2 vejci, 2 žloutky, 2 rozmačkanými stroužky česneku a 1 nadrobno nakrájenou cibulí.
Uzené maso si nakrájíte na kostičky a dáte zpěnit cibulku. Jakmile se začne cibulka dělat, přidáte maso a zlehka ho orestujete. Maso i s cibulkou pak necháte samovolně vychladnout.
Těsto na bramborové karbanátky nechte odpočívat
Jakmile budete mít správně promíchané těsto, tak ho nechte dvě hodiny odpočinout. Po dvou hodinách si ho vyklopte na tác a rozdělte na několik stejných hromádek. Na karbanátek vám bude stačit hromádka o velikosti tenisového míčku.
Hromádku vždy uprostřed promáčkněte v důlek a přidejte uzené maso s cibulkou. Karbanátek potom přehněte i přes maso a v ruce vypracujte tak, aby vznikl karbanátek, ze kterého nikde netrčí kousky masa.
Karbanátky následně obalíte v trojobalu
Teď už vypracované bramborové karbanátky zbývá pouze obalit v klasickém trojobalu a začít smažit. Jelikož máte brambory uvařené a maso je vyuzené, tak budete karbanátek smažit jen tak dlouho, dokud trojobal nedostane tu správnou barvu.
Pokud budete smažit na mírném ohni, tak budou stačit přibližně 2 minuty z každé strany, aby byl bramborový karbanátek pořádně propečený a pěkně křupal. Jako příloha se k bramborovému karbanátku velmi hodí bramborová kaše, hranolky, pečené brambory, americké brambory nebo dokonce chleba.
Pokud si budete chtít své bramborové karbanátky trochu vylepšit, tak můžete do důlku přidat ještě malinké kostičky tvrdého sýru. Sýr se při smažení pěkně rozteče. Další alternativou je naplnění bramborového karbanátku špenátem s uzeným masem. Vždy plňte vnitřek karbanátků již hotovým masem, nikdy tam nedávejte maso v syrovém stavu.