Udělat si doma štrůdl se zelím a klobásou je otázkou opravdu jen pár minut při přípravě. Tuto lahodnou pochoutku můžete připravovat jako závin nebo zvlášť jako samostatné uzavřené kapsičky. Je to opravdu velká dobrota, která se hodí připravit při očekávání návštěvy nebo jen tak pro radost.
Štrůdl se zelím a klobásou během pár minut
Na štrůdl se zelím a klobáskou budete potřebovat hotové listové těsto, nejlépe koupené již rozválené uložené na pečícím papíru. Dále budete potřebovat dobré kyselé bílé zelí, dobrou klobásu, vajíčko a sezam.
Těsto na pečícím papíru je dobré si vytáhnout asi půl hodiny předem z lednice. Pokud se budete snažit zpracovávat ještě studené těsto, tak se může stát, že ho protrhnete. Těsto si roztáhněte na stůl a na 80 % jeho plochy rovnoměrně rozprostřete zelí a nadrobno nakrájenou klobásu.
Teď už stačí štrůdl se zelím a klobásou jen správně smotat a upéct
Zbývajících volných 20 % plochy těsta si nechte u konce. Štrůdl začněte motat od naplněné strany a budete končit právě u tohoto volného místa. Při motání štrůdlu se totiž stane, že se náplň bude pohybovat směrem dopředu, takže se vám ve výsledku zaplní celá plocha vyváleného listového těsta.
Listové těsto na jeho povrchu potřete rozšlehaným žloutkem a posypte sezamem. Péct budete tento závin v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi dvaceti minut. Při pečení vždy berte v úvahu svoje předchozí zkušenosti s vaší troubou.
Můžete si udělat i kapsičky z listového těsta
Pokud nechcete krájet již upečený štrůdl, tak můžete vyzkoušet udělat jednotlivé kapsičky naplněné zelím a klobáskou. Postup je podobný jako u štrůdlu. Každou kapsičku naplníte pomocí zelí a klobásky a uzavřete. Kapsičky vyskládáte na plech a potřete vajíčkem. Nakonec posypete sezamem a dáte do trouby.
Velice dobré je vyzkoušet různé druhy klobásek. Dobrá je v této pochoutce i hodně pikantní čabajka nebo jiná pikantní klobáska.