Nekynuté těsto na pizzu zajistí křupavé okraje. Jak udělat pizzu jako z pizzerie

testo na pizzu
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Domácí nekynuté těsto na pizzu patří mezi nejjednodušší způsoby, jak doma udělat pizzu jako z pizzerie. U běžného kynutého těsta může většinu lidí odradit zdlouhavá práce při přípravě. To se může teď změnit a svou oblíbenou pochoutku si můžete připravit již během pár minut.

Pojďme se tedy podívat na to, jak udělat pizzu v troubě, na co si dát pozor a jak případně svou domácí pizzu vylepšit tak, aby byla vaše pizza jako z pizzerie.

Z čeho se připravuje nekynuté těsto na pizzu?

Na těsto na pizzu budete potřebovat 150 ml vody, půl lžičky soli, 250 g hladké mouky, prášek do pečiva, 6 lžiček olivového oleje, ale může být i klasický olej.

Pokud máte doma všechny tyto suroviny, tak už máte napůl vyhráno. Teď bude stačit všechny vypsané suroviny smíchat a vypracovat z nich pěkné těsto na pizzu.

Těsto můžete připravovat rovnou na vymazaném plechu olejem. Dejte si opravdu záležet na pořádném vypracování, aby bylo pěkně tenké. Nedělejte si však hlavu z toho, že těsto není dokonale kulaté, to není to hlavní.

Dokonale křupavé okraje jako v pizzerii

Pokud máte rádi, že má pizza v pizzerii pěkně křupavé okraje, tak toho můžete dosáhnout i doma právě přípravou nekynutého těsta na pizzu. Okraje na pizze vylepšíte pomocí čerstvě prolisovaného česneku, který rozmícháte v olivovém oleji.

Ještě předtím než dáte svou domácí pizzu v troubě zapéct, tak celé okraje potřete pomocí mašlovačky olejem s čerstvě prolisovaným česnekem.

Jaký základ použít na pizzu?

Jako klasický základ na pizzu se používá rajčatový protlak, který rozetřete po celé ploše vytvarovaného těsta mimo jeho okraje. Potom už se tvořivosti meze nekladou, můžete použít různé druhy salámů, sýrů nebo koření.

Velice dobrá bude také domácí pizza se smetanovým základem, což je alternativa, která se běžně v pizzerii nabízí místo rajčatového základu. Pokud zvolíte například variantu, která se běžně v pizzerii označuje jako pizza polo, tedy pizza tvořená ze smetanového základu, čerstvých špenátových listů a kuřecího masa, tak se budete po konzumaci ještě dlouho olizovat.

Na co si dát pozor?

Jestliže budete připravovat pizzu v domácí troubě, tak vždy uvažte zkušenosti s vlastní troubou. Dejte si pozor, abyste pizzu vkládali na prostřední rošt, aby bylo teplo z obou stran při pečení rovnoměrné.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz