Šneci z listového těsta jsou velkou pochoutkou, kterou připravíte během pár minut a doslova za pár korun. Stačí k tomu koupit jen hotové listové těsto, kečup, šunku, oregano a sýr na strouhání. Výroba je opravdu jednoduchá a hlavně rychlá.
Šneci z listového těsta (šunka, sýr)
Lahodní šneci z listového těsta se musí nejdříve zamotat do rolády z listového těsta. Můžete si koupit již vyválené listové těsto, které si před přípravou vytáhnete na cca 20 minut z lednice, aby pro přípravu mělo pokojovou teplotu.
Na rozvinuté listové těsto dejte vrstvu kečupu, kterou pomocí příborového nože rozetřete na jemnou vrstvičku. Po celé ploše listového těsta poskládejte plátky šunky a nasypte oregano.
Nastrouhaný tvrdý sýr nasypte na celou plochu a těsto smotejte do ruličky, ze které nakrájíte stejně silná kolečka o tloušťce přibližně 1 cm.
Šneci z listového těsta (špenát)
Stejný postup jako při výrobě předchozí varianty šneků se šunkou a sýrem můžete opakovat i s přidáním listového špenátu. Po potření listového těsta kečupem a přidání šunky, sýru a oregana přidáte ještě listy čerstvého špenátu.
Smotané listové těsto nakrájejte na stejně široká kolečka. Pro nakrájení šneků se špenátem zvolte dobře nabroušený nůž, aby se při krájení špenát z koleček nevytahoval.
Pečení slaných šneků
Před pečením si předehřejte troubu na 180 stupňů a šneky si naskládejte na plech s pečícím papírem. Před pečením je potřeba každého šneka potřít rozšlehaným vajíčkem. Mezi šneky nechávejte na plechu dostatek místa, protože při pečení se šneci roztáhnou.
Plech se šneky dejte do předem vyhřáté trouby na 20 minut. Po vytažení z trouby nechte šneky na plechu vychladnout a přendejte je do mísy vyložené pomocí kuchyňských utěrek nebo ubrousků, které odsají přebytečnou mastnotu.
Šneky v misce skladujte přikryté tak, aby nedocházelo k jejich vysychání a tvrdnutí. Při dobrém skladování bez problémů vydrží dva až tři dny.