Připravit zapečená rajčata s mozzarellou můžete jako náhradu za každodenní oběd s masem. Tato pochoutka dokáže tělo pěkně zasytit a při správném dochucení si ještě hodně pochutnáte. Jídlo není složité a nepotřebujete k němu žádné zvláštní suroviny.
Zapečená rajčata s mozzarellou
Na tento pokrm budete určitě potřebovat:
- Olivový olej
- Velká rajčata
- 1 lžíci vegety
- 1 lžíci bazalky
- 400 g mozzarelly
- Drcený černý pepř
Při výběru rajčat si rozhodně dejte záležet na tom, ať jsou rajčata co největší. Malá rajčátka jsou možná chutná v syrovém stavu, ale k zapékání rozhodně moc vhodná nejsou.
Pokud máte rádi více druhů sýrů, tak kromě mozzarelly můžete k zapékání přidat i hermelín, který je k zapékání vzhledem ke své konzistenci velmi vhodný.
Zapečená rajčata s mozzarellou snadno a rychle
Před samotnou přípravou si nezapomeňte zapnout troubu, kterou si předehřejte na 200 stupňů. Rajčata si důkladně omyjete a pokrájíte na silnější plátky. Misku nebo pekáč, ve kterém budete toto jídlo zapékat, vymažte důkladně pomocí olivového oleje.
Do vymazaného plechu nebo pekáče začněte pokládat rajčata nakrájená na plátky střídavě přes sebe s plátky nakrájené mozzarelly. Vše posypte kořením, které máte nachystané, a nakonec přidejte i sůl a pepř.
Velice důležité je vše před vložením do trouby pokapat olivovým olejem a ve vyhřáté troubě zapékat po dobu přibližně 20 minut.
K čemu se toto jídlo nejvíce hodí?
Zapečená rajčata s mozzarellou nebo jiným sýrem se dají podávat s rozpečenou bagetou, chlebem nebo i čerstvým rohlíkem. Můžete si je však vychutnávat i samostatně.
Díky zapečení sýru je dobrá okamžitá konzumace po vytažení z trouby, aby sýr při chladnutí neztuhnul. Při pečení mohou rajčata pustit hodně vody, kterou je dobré před konzumací z pekáče odlít, a teprve potom začít se servírováním.
Do tohoto pokrmu můžete pro ještě lepší chuť vyzkoušet přidat česnek nebo cibuli. Obojí mezi rajčaty a sýrem nádherně vynikne.