Vynikající zapečené vepřové kotlety. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima

Vynikající zapečené vepřové kotlety. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý - 1. 8. 2025

Zapečené vepřové‌ kotlety jsou​ lahodné ⁣jídlo, které‍ potěší⁣ každého ⁤milovníka masa. Tento recept je nejen jednoduchý‍ na přípravu, ale také plný ⁣chutí, ⁢které vás nenechají chladnými. Když je jednou ​ochutnáte, ⁣olizujete ‌se ⁤až⁢ za ušima. ‌Připravte‍ si ‍s námi toto ‍úžasné ‍jídlo, které ‍se‌ může stát hvězdou vašeho ​stolu.

Ingredience pro dokonalé ​zapečené vepřové⁢ kotlety

Základem⁣ úspěchu ⁣tohoto receptu jsou kvalitní​ ingredience. Na přípravu zapečených vepřových kotletů‍ budete potřebovat přibližně⁣ 500 ⁢gramů vepřových​ kotlet, které by měly být alespoň 2 cm silné. Dále si‌ připravte 200​ gramů strouhaného ⁣sýra, ideálně ementálu nebo ‍gouda.‌ Nezapomeňte také na ⁣cibuli, česnek a vaše oblíbené koření.

Dalším ​důležitým prvkem je ‌marináda. Smíchejte olivový ‍olej, med,⁤ hořčici,⁣ sůl a pepř. Tato marináda⁤ dodá vašim kotletám neodolatelnou chuť a​ šťavnatost. Marinujte maso minimálně 30 minut ​před pečením,⁣ ideálně však přes noc. Nejen, ⁢že ‍tím zjemníte maso, ale také⁣ zvýrazníte jeho ​chuť.

Na ‍přípravu můžete ⁤použít jakoukoliv zeleninu,⁣ kterou máte po ​ruce. Cibule, paprika nebo cuketa⁤ dodají jídlu barevnost a extra chuť. ⁤Pokud ‍máte⁢ rádi pikantnější ‍varianty, přidejte ⁤trochu chilli nebo pálivé papričky. Tímto způsobem ​si snadno přizpůsobíte recept dle svých⁢ představ.

Nejlepší ⁤součástí zapečených vepřových kotletů je bezesporu ⁢sýr. Sýr, který se při pečení​ krásně ‍rozpustí a vytvoří zlatavou kůrku, je tím pravým kouzlem. Nechejte si hojně nastrouhaný sýr na závěr, aby byl výsledek maximálně uspokojivý.

Kroky k přípravě ‌zapečených vepřových kotlet

začněte tím, že si předehřejete troubu na ⁣180 stupňů ​Celsia.⁢ Mezitím si ⁣připravte ⁣plech ​s pečicím papírem.Je dobré plech ⁣mírně ⁤potřít olejem,⁣ aby​ se‌ kotlety nepřilepily.‌ Po marinování vložte‌ kotlety na plech a přidejte ‍na ně nakrájenou zeleninu.

Zakryjte obojí alobalem, aby⁤ se maso hezky⁢ propařilo a zůstalo ​šťavnaté.⁤ pečte zapečené kotlety po dobu 30 ‌minut. Poté sundejte alobal a‌ posypte nádobu strouhaným​ sýrem. Dalších 10-15 minut pečte, dokud není sýr ⁣krásně zlatý a⁣ bublající.

Kromě zapečených kotlet můžete podávat⁣ i přílohu, která doplní ⁤jídlo.‌ Například bramborovou⁣ kaši​ nebo pečené brambory⁢ skvěle ladí s tímto hlavním jídlem. Pokud máte ⁣rádi saláty,​ lehký zelený salát s dresinkem může⁣ být tím pravým osvěžením.

Nezapomeňte, že⁤ zapečené‌ kotlety můžete servírovat i na ​slavnostní ‌stůl. Jsou ‌perfektní ‌nejen na víkendové obědy, ale i na rodinné⁢ oslavy. Určitě⁢ vyvolají spoustu chvály a dotazů⁤ na recept.

Tipy pro ‍dokonalý výsledek

Abyste dosáhli ​zcela dokonalého výsledku, není na škodu experimentovat ​s bylinkami a kořením.‍ Oregáno, tymián nebo rozmarýn ‌přidají jídlu další‍ rozměr a aroma.⁢ Použijte sušené bylinky ⁣nebo čerstvé,⁢ které ‍dodají jídlu svěží chuť.

Před podáváním nechte zapečené kotlety chvíli‍ odpočinout.​ Tím se šťávy v mase‍ usadí a kotlety ‍budou ještě‍ chutnější. Nakrájejte je ‍na plátky a servírujte‍ je na talíři, ⁤pokapané omáčkou z pečení.

Nebojte se přizpůsobit recept svým‌ vlastním​ chutím.⁢ Můžete ⁢přidat olivy,⁤ sušená rajčata ⁣nebo jiné ingredience,⁤ které máte rádi. ⁢Vepřové⁢ kotlety ​se výborně kombinují ​s různými chutěmi a texturami.

Přejeme vám dobrou chuť a spoustu příjemných chvilek ⁤s touto skvělou ‍pochoutkou. Jakmile je​ vyzkoušíte, ⁢určitě se‍ k nim budete vracet. Vaše rodina a přátelé budou⁢ nadšeni z toho, co jste skvostného uvařili!

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz