Výborná hermelínová pomazánka se šunkou je ideálním doplňkem slavnostního stolu

hermelinova pomazanka
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Hermelínová pomazánka patří k oblíbeným druhům pokrmů, protože většinou není složitá na přípravu. Výborná hermelínová pomazánka se šunkou je vhodným občerstvením, které je možné nabídnout pozvaným hostům. A hodí si na večeři. Jak se tato výborná pomazánka připravuje?

Zajímavosti o Hermelínu

U hermelínové pomazánky je výhoda, že ingredience, které se do ní přidávají, bývají obvykle běžně k dostání v obchodech a často je mají v ledničce také mnohé domácnosti. Hermelín a šunka se mohou používat samostatně jako obloha pečiva. Když z nich ale vyrobíte pomazánku, získáte pokrm, v němž se snoubí ty nejlepší chutě.

Víte, že název Hermelín pro sýr s bílou plísní na povrchu vznikl už v roce 1946? Hermelín je jinak také označením pro plášť z bílých hranostajů, jež mívá jemný a hladký povrch. Sýr se vyráběl v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu (dnešní Pribina). Současný trh je zásobovaný různými značkami sýrů s bílou plísní – Camembert, President a podobně.

Co budete potřebovat pro přípravu?

  • 1 velký nebo 2 malé Hermelíny nebo jiný sýr s bílou plísní na povrchu
  • 150 g šunky nejlépe vcelku
  • 1 malá majolka
  • cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 stroužek česneku.

Příprava pomazánky

  • U pomazánky z Hermelínu a šunky nemusíte nic dopředu vařit. Prostě jen vezmete jednotlivé ingredience a postupně z nich směs na pečivo připravíte.
  • Vezmete mísu a do ní nastrouháte Hermelín i šunku vcelku. Máte-li šunku v plátcích, tak ji nadrobno nakrájíte.
  • Přidáte na jemno nakrájenou cibulku.
  • Doplníte majolkou a dobře promícháte.
  • Podle potřeby osolíte a opepříte a dochutíte utřeným česnekem.

K čemu pomazánku podávat?

Pomazánku pečlivě vymíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily a vytvořily výbornou chuť. Ideální je mazat ji na bílé i celozrnné pečivo – veky, bagety. Lze z ní vytvořit i jednohubky. Doplnit ji můžete půlkami bobulí hroznového vína. Pokud budete mít hosty, pak jim k této pomazánce nabídněte červené víno, a to nejlépe v podobě odrůd Frankovka, André, Cabernet Sauvignon, pěstovaných na moravských vinicích.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz