Vodní kámen usazený v rychlovarné konvici. Jak ho odstranit?

Vodní kámen
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vodní kámen je problémem několika domácností. Každý přemýšlí jak ho co nejrychleji odstranit, a také proč by to měl dělat. Pro jeho odstranění nemusíte kupovat drahé tablety nebo roztoky pro odstranění vodního kamene.

Jak se tvoří vodní kámen?

Vodní kámen se tvoří po stěnách nádob, ve kterých je voda uchovávána nebo nějak tepelně upravována.  Pokud se budeme bavit o rychlovarné konvici, tak v ní se vytváří povlak vodního kamene nejvíce proto, že je v konvici voda zahřívána a následně ochlazována.

Tvoření a množství vodního kamene ovlivňuje nejvíce tvrdost vody. Vodní kámen není problémem jen u rychlovarných konvic. Nejvíce nás v domácnosti trápí i u vodovodních baterií, a to nejvíce na sítku baterie.

Jak kámen odstranit?

Vodní kámen můžete odstranit pomocí kyselin. Nejběžnější doma používané kyseliny jsou kyselina citronová nebo octová. V případě, že se rozhodnete pro odstranění vodního kamene pomocí kyseliny octové, pamatujte na to, že by se měl roztok řádně rozředit. Ideální kombinace je do litru vody přilít 0,2 litru octa. Tento roztok nechte v rychlovarné konvici převařit a chvilku odstát. Po takovém čištění nezapomeňte rychlovarnou konvici řádně vypláchnout čistou vodou!

Lepší variantou odstranění vodního kamene z rychlovarné konvice je použití kyseliny citronové. Kyselinu citronovou rozředíte stejně jako u kyseliny octové ve vodě. Do jednoho litru vody přidejte zhruba 2 lžíce kyseliny citronové a nechte projít varem. I po tomto odstraňování vodního kamene rychlovarnou konvici řádně vypláchněte čistou vodou. Ideálně nechte čistou vodu v konvici projít varem.

Proč vůbec odstraňovat vodní kámen z rychlovarné konvice?

Odstraněním vodního kamene výrazně urychlíte celý proces ohřívání vody v rychlovarné konvici. Pokud je konvice silně zanesena vodním kamenem, musí prvně rozehřát celou vrstvu vodního kamene, a potom se až teplo přenáší do vody. Takže vyčištěním si nejen šetříte čas, ale také energii k ohřátí vody.

Pokud je konvice silně zanesená vodním kamenem, tak se také zase uvolňuje při procesu ohřívání do vody, a tím si ovlivníte barvu i chuť nápoje, který si připravujete.

 

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz