Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty”. Udělejte si doma tuto dobrotu

Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty”. Udělejte si doma tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 27. 9. 2025

Vyzkoušejte​ doma lahodné⁢ vegetariánské⁢ kari ​s kurkumou, sójovými boby a batáty, které je nejen plné chuti, ale ⁤také​ zdravých ​živin a snadno ‍se přizpůsobí různým diétám. Tento recept je skvělý⁣ pro ‍rychlou večeři​ i víkendové vaření s přáteli.

Ingredience a příprava

Potřebujete batáty, vařené nebo konzervované ⁤sójové boby, cibuli, česnek, čerstvý zázvor, kokosové mléko, ‍rajčata, olej a koření jako kurkuma, mleté kari, kmín, koriandr a sůl. Množství upravte ‍podle počtu porcí a chuti rodiny.

Připravte batáty oloupáním a nakrájením​ na menší kostky, nakrájejte cibuli a utřete česnek se zázvorem. Pokud⁢ používáte‌ sušené sójové boby, namočte a uvařte je den předem nebo zvolte ⁣konzervu pro rychlejší‌ přípravu⁢ večerního jídla.

Pro ​lepší výsledek mějte vše připravené⁤ v ⁤misce při ruce, koření odměřené a kokosové mléko otevřené.Tímto způsobem bude ⁣příprava plynulá ‍a riziko připálení nebo převaření batátů se minimalizuje.

Krok ​za‌ krokem: Vaření‌ kari

Na pánvi rozehřejte olej a⁣ osmahněte cibuli do sklovata, přidejte česnek a zázvor a krátce opražte. Vmíchejte kurkumu a další‌ mleté ⁤koření, aby se ‌uvolnila vůně a koření lehce rozvinulo chuťovou základnu omáčky.

Přidejte nasekaná ⁤rajčata nebo rajčatový protlak a krátce duste, následně přidejte ⁣batáty⁣ a zalijte​ trochou vody nebo zeleninového vývaru. Zakryjte a⁢ vařte ​na mírném​ ohni dokud nejsou batáty měkké,obvykle kolem​ patnácti až dvaceti minut.

Jakmile jsou batáty měkké, přidejte‌ vařené sójové ‌boby a kokosové mléko, dobře⁤ promíchejte a nechte‍ provářet⁢ pět až ⁣deset minut. ⁤Ochutnejte a případně dolaďte kořením, aby byla omáčka vyvážená a krémová.

Nakonec přidejte čerstvý koriandr nebo petržel‍ a trochu limetkové šťávy pro svěžest. Podávejte ‍horké s vařenou rýží, quinoou nebo naanem, což ​zvýrazní chuť batátů a kokosového mléka a udělá z jídla sytou večeři.

Tipy, ⁤variace a ⁣skladování

Pro krémovější konzistenci ​část batátů rozmačkejte a vmíchejte ‌zpět do omáčky, tím‌ dosáhnete bohatší textury bez nutnosti přidávat mouku nebo jiné zahušťovadlo. pravidelné míchání ‍také zabrání připálení ⁣na dně pánve a zajistí ⁣rovnoměrné prohřátí.Místo sójových bobů můžete zvolit⁢ cizrnu, červenou čočku nebo kombinaci luštěnin podle dostupnosti a chuti.‌ Přidáním opečeného tofu nebo‌ tempehu snadno zvýšíte obsah‌ bílkovin a obměníte strukturu jídla tak,aby vyhovovala vegetariánům i veganům.

Pokud preferujete ⁢ostřejší ‌jídla, přidejte čerstvé chili nebo⁤ špetku kajenského pepře,​ ale začínejte s menším‌ množstvím a postupně dolaďujte. Kurkuma ⁣dodá barvu ​a jemnou⁤ hořkost, kterou vyrovnají aromatická koření ‍a kyselá složka ⁢jako limetka.

Vegetariánské kari ⁢se dobře skladuje v lednici až tři dny v dobře ⁤uzavřené nádobě a v⁤ mrazáku⁤ lze ⁢porce uchovat až tři měsíce. Při ohřívání přidejte trochu⁣ vody nebo‌ kokosového mléka, aby ‌omáčka zůstala ‍vláčná a nezhoustla příliš.

Tento⁤ recept poskytuje vyvážený‌ poměr sacharidů z batátů, bílkovin ‌ze sójových bobů a zdravých tuků z⁢ kokosového mléka, ‍což ⁢z něj dělá výživné a syté jídlo vhodné⁣ pro rodinné večeře i plánování jídel na několik dní.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz