Vařit špenát se musí umět. Lidé ho vaří špatně a riskují problémy

vareny spenat
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Vařený špenát je tradiční české jídlo, ale jak ho vařit správně? Správná příprava špenátu je klíčová nejen pro jeho zdravotní přínosy, ale i chutný výsledek. Z toho důvodu se dnes zaměříme zejména na to, proč je potřeba přidávat do špenátu smetanu, mléko nebo vejce, což někteří lidé opomíjí.

Neutralizace kyseliny šťavelové

Primárním důvodem, proč je důležité přidávat při vaření špenátu smetanu, mléko nebo vejce, je neutralizace kyseliny šťavelové.

Špenát obsahuje poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, která se při vaření mění na šťavelany. Tyto šťavelany se vážou na vápník v našem těle a zabraňují jeho vstřebávání. Navíc vzniklý šťavelan vápenatý může způsobovat ledvinové kameny.

Přidáním smetany, mléka nebo vajec, které jsou přirozenými zdroji vápníku, dochází k neutralizaci kyseliny šťavelové. Tím se zabrání vápníku v našem těle vázat na šťavelany a minimalizuje se riziko tvorby ledvinových kamenů.

Zvýšení výživové hodnoty a chuti

Smetana, mléko a vejce nejenže neutralizují kyselinu šťavelovou, ale také zvyšují výživovou hodnotu a chuť špenátových pokrmů. Tyto potraviny také obsahují řadu vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro naše zdraví.

Kromě toho smetana a vejce přidávají jemnou a krémovou konzistenci k špenátovým pokrmům, zatímco mléko zjemňuje chuť a zvyšuje hladkost špenátových omáček.

Dusičnany ve špenátu

Pozornost si zaslouží také dusičnany, které špenát může obsahovat. Dusičnany se zejména při vaření mění na dusitany, což jsou látky, které mohou být škodlivé pro lidské zdraví, zvláště u malých dětí a těhotných žen.

Z toho důvodu je důležité špenát správně uchovávat a zpracovávat. Špenát by měl být skladován v chladničce a konzumován v co nejkratší době po nákupu nebo sklizni, aby se minimalizovala konverze dusičnanů na dusitany. Abyste předešli problémům se skladováním, volte případně pro tepelnou úpravu špenát mražený.

Stejně tak by již uvařený špenát neměl dlouho stát na plotně a měl by být v krátké době buď celý zkonzumován, nebo zbytek uložen co nejdříve do lednice. Je však třeba také pamatovat na to, že po opětovném ohřátí může vzniknout v pokrmu více dusitanů.

Zdroj informací: Bezpečnost potravin, Mgr. Ing. Veronika Gregárková, autorský článek
Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz