Uzené tofu na kari. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima

Uzené tofu na kari. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 18. 8. 2025

Uzené tofu ‌na kari je⁢ dokonalý rostlinný recept, po kterém ‌se budete olizovat až⁤ za ušima a který potěší milovníky ​výrazných chutí i občasné masožravce.Kombinace uzeného‍ tofu,voňavého kari a krémového kokosového mléka nabízí​ bohatou texturu a sytost vhodnou pro večeři i slavnostní stůl.

Ingredience a příprava

Pro ⁢tento recept budete potřebovat uzené ‍tofu, kokosové mléko, ‌kari pasta ‍nebo ⁤prášek, ‍cibuli, česnek a rajčata. Doporučuji také olivový olej, sójovou omáčku nebo tamari, limetku​ a čerstvý koriandr pro finální dochucení pokrmu.Připravte tofu tak, ‌že ho​ nejprve lehce osušíte ​a‍ stisknete přebytečnou⁢ tekutinu přes papírové utěrky nebo tisk. Poté nakrájejte na plátky ‍nebo kostičky podle preferované textury, aby⁤ tofu lépe přijalo marinádu a lépe se opeklo.

Marináda z olivového oleje, kari, rozdrceného česneku a trochy‌ tamari dodá uzenému⁢ tofu výrazný chuťový​ základ. nechte tofu‌ marinovat minimálně patnáct až třicet ​minut, ideálně však několik hodin v lednici pro hlubší proniknutí chuti.

Krok ‌za krokem

Nejprve na pánvi osmahněte cibuli do⁤ průhledna, přidejte ‍česnek⁣ a kari pastu​ nebo prášek. ⁣Rychlým orestováním se probudí aromata koření a vznikne základ omáčky, ⁢do kterého postupně ⁤vmícháte rajčata a kokosové mléko pro jemnost a krémovost.Po přidání kokosového mléka nechte směs krátce ‌probublávat, dochuťte ⁤solí a limetkovou šťávou. Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte trochu čili vloček nebo čerstvé feferonky pro ostřejší ⁣tón v omáčce.

Mezitím⁢ zatím na jiné pánvi opečte marinované plátky uzeného tofu do zlatova. Křupavý⁢ povrch a uzená chuť⁤ tvoří krásný kontrast s jemnou kari omáčkou. Tofu můžete také péct v troubě, pokud preferujete méně ⁣oleje a rovnoměrné opečení.

Nakonec spojte opečené tofu s kari omáčkou a nechte projít chutěmi několik málo minut. podávejte s rýží basmati nebo jasmínovou rýží, případně s ​domácím naanem⁣ a posypte čerstvým koriandrem a nasekanou jarní cibulkou pro⁢ zvýraznění aroma.

Tipy, variace a servírování

Pro‍ veganskou i⁤ bezlepkovou variantu zvolte tamari místo běžné sójové omáčky a dbejte na označenou kari⁤ pastu bez rybích ingrediencí. Do zeleninového základu můžete přidat mrkev, cuketu nebo špenát pro větší pestrost a výživnost jídla.

Chcete-li ⁣více textury, zkuste do omáčky přidat ⁤opečené cizrnové‍ kuličky nebo kousky pečené ⁤dýně.⁢ Pro krémovější ​omáčku použijte plnotučné kokosové mléko a případně kousek ​arašídového másla, které podpoří umami chuť a​ hutnost.

Skladování hotového jídla‌ je‍ jednoduché, uzené tofu na ‌kari vydrží v ⁤uzavřené nádobě ⁢v lednici tři až čtyři​ dny. Při ohřívání⁣ přidejte trochu vody ⁤nebo kokosového mléka, aby omáčka neztratila na konzistenci a chuť zůstala plná.

Pokud ‌hledáte inspiraci na servírování, zkuste rýži s limetkovou kůrou nebo‌ citronovou trávu v rýži pro extra aroma. Jako doplněk funguje i čerstvý zeleninový salát nebo nakládané okurky,které ‌osvěží celkový pokrm a ⁤vyváží hutnost⁢ kari.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz