
Uzené tofu na kari je dokonalý rostlinný recept, po kterém se budete olizovat až za ušima a který potěší milovníky výrazných chutí i občasné masožravce.Kombinace uzeného tofu,voňavého kari a krémového kokosového mléka nabízí bohatou texturu a sytost vhodnou pro večeři i slavnostní stůl.
Ingredience a příprava
Pro tento recept budete potřebovat uzené tofu, kokosové mléko, kari pasta nebo prášek, cibuli, česnek a rajčata. Doporučuji také olivový olej, sójovou omáčku nebo tamari, limetku a čerstvý koriandr pro finální dochucení pokrmu.Připravte tofu tak, že ho nejprve lehce osušíte a stisknete přebytečnou tekutinu přes papírové utěrky nebo tisk. Poté nakrájejte na plátky nebo kostičky podle preferované textury, aby tofu lépe přijalo marinádu a lépe se opeklo.
Marináda z olivového oleje, kari, rozdrceného česneku a trochy tamari dodá uzenému tofu výrazný chuťový základ. nechte tofu marinovat minimálně patnáct až třicet minut, ideálně však několik hodin v lednici pro hlubší proniknutí chuti.
Krok za krokem
Nejprve na pánvi osmahněte cibuli do průhledna, přidejte česnek a kari pastu nebo prášek. Rychlým orestováním se probudí aromata koření a vznikne základ omáčky, do kterého postupně vmícháte rajčata a kokosové mléko pro jemnost a krémovost.Po přidání kokosového mléka nechte směs krátce probublávat, dochuťte solí a limetkovou šťávou. Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte trochu čili vloček nebo čerstvé feferonky pro ostřejší tón v omáčce.
Mezitím zatím na jiné pánvi opečte marinované plátky uzeného tofu do zlatova. Křupavý povrch a uzená chuť tvoří krásný kontrast s jemnou kari omáčkou. Tofu můžete také péct v troubě, pokud preferujete méně oleje a rovnoměrné opečení.
Nakonec spojte opečené tofu s kari omáčkou a nechte projít chutěmi několik málo minut. podávejte s rýží basmati nebo jasmínovou rýží, případně s domácím naanem a posypte čerstvým koriandrem a nasekanou jarní cibulkou pro zvýraznění aroma.

Tipy, variace a servírování
Pro veganskou i bezlepkovou variantu zvolte tamari místo běžné sójové omáčky a dbejte na označenou kari pastu bez rybích ingrediencí. Do zeleninového základu můžete přidat mrkev, cuketu nebo špenát pro větší pestrost a výživnost jídla.
Chcete-li více textury, zkuste do omáčky přidat opečené cizrnové kuličky nebo kousky pečené dýně. Pro krémovější omáčku použijte plnotučné kokosové mléko a případně kousek arašídového másla, které podpoří umami chuť a hutnost.
Skladování hotového jídla je jednoduché, uzené tofu na kari vydrží v uzavřené nádobě v lednici tři až čtyři dny. Při ohřívání přidejte trochu vody nebo kokosového mléka, aby omáčka neztratila na konzistenci a chuť zůstala plná.
Pokud hledáte inspiraci na servírování, zkuste rýži s limetkovou kůrou nebo citronovou trávu v rýži pro extra aroma. Jako doplněk funguje i čerstvý zeleninový salát nebo nakládané okurky,které osvěží celkový pokrm a vyváží hutnost kari.